IJsgang beperkt inzet reddingboten KNRM

IJMUIDEN – Door het winterse weer is er een aantal reddingboten van de KNRM buiten dienst gesteld. Met de strenge vorst melden reddingboten zich uit omdat ijsgang het niet meer mogelijk maakt om uit te varen. In noodgevallen kan de KNRM gelukkig een beroep doen op reddingboten van de oude vloot.

De voormalige reddingboten ‘Javazee’ en ‘Tjerck Hiddes’ liggen normaal bij het Reddingmuseum in Den Helder en zijn in bruikleen van de KNRM ontvangen en hebben de status van reservereddingboot, juist voor dit soort situaties. De Javazee gaat naar Harlingen, de Tjerck Hiddes naar Urk. Ook de Gebroeders Luden, nu eigendom van de gelijknamige stichting, ligt in Lauwersoog paraat.

KNRM Directeur Roemer Boogaard is blij dat de KNRM een beroep kan doen op de leden van Nautische Verenging Oude Redding Glorie, de vereniging waar bijna alle eigenaren van voormalige reddingboten lid van zijn. “Bij ijsgang kunnen de planerende boten van de Redding Maatschappij soms niet meer uitvaren en de oude conventionele schepen nog wel.”

Op dit moment zijn de reddingstations van Hindeloopen, Lemmer, Elburg, Huizen, Marken en Enkhuizen uitgemeld. Zodra de dooi invalt is het wachten totdat het ijs weg is. Pas dan kunnen de reddingboten weer operationeel ingezet worden.
Er is zelfs een kans dat de Waddenzee dicht komt te zitten.
Bron: KNRM

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *