IJsberg Antarctica op drift

WAGENINGEN – Een bijzonder grote ijsberg bij Antarctica, groter dan onze Noordoostpolder, staat op het punt om de Zuidelijke Oceaan op te drijven en vormt daardoor een potentiële bedreiging voor de scheepvaart. We leggen uit wat er aan de hand is.

Extreme afmetingen

B31, zoals de ijsberg door de NASA is genoemd, is eind 2013 ook al in het nieuws geweest toen deze drijvende ijsmassa van het landijs losraakte. Op 11 april dit jaar berichtte het U.S. National Ice Center (NIC) dat deze ijsberg nog altijd bijzondere afmetingen heeft, en dat hij zich heeft verplaatst richting de Zuidelijke Oceaan. De ijsberg heeft op dit moment een omvang van 20 bij 33 kilometer en heeft daarmee een totale oppervlakte van 660 vierkante kilometer; groter dan onze eigen Noordoostpolder. Daarnaast is het ijs met 500 meter ook nog eens ontzettend dik. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Reading kan het door zijn enorme omvang zeker een jaar duren voordat de gehele ijsberg is gesmolten.

Pine Island Glacier

B31 is afkomstig van de Pine Island Glacier. Deze enorme ‘ijsrivier’ bevindt zich aan de westrand van West-Antarctica en beslaat ongeveer 10% van deze ijskap. Uit recent onderzoek is gebleken dat als de volledige gletsjer zou smelten, de wereldwijde zeespiegel met ongeveer anderhalve meter zal stijgen. Daarmee is deze gletsjer naast de ijskap op Groenland één van de belangrijkste onderzoeksgebieden voor klimaatonderzoekers naar de effecten van wereldwijde opwarming. De laatste jaren is de omvang van dit landijs drastisch afgenomen, waarvan onder meer de ontwikkeling van ijsberg B31 het gevolg van is. Al in 2011 werd door onderzoekers van de NASA een enorme scheur in het gletsjerijs waargenomen, waaruit in november 2013 de buitengewoon grote ijsberg was ontstaan.

Onzekere route

Al sinds november jongstleden drijft de ijsvlakte dus doelloos rond in de Pine Island Bay, waar het voor de scheepvaart geen gevaar vormde. Op dit moment echter, staat B31 op het punt om deze baai te verlaten en om de Zuidelijke Oceaan aan te doen. De vraag is nu, waar deze ijsmassa precies naartoe beweegt. Als gevolg van complexe zeestromingen is dit nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat met de huidige omvang en doordat de ijsberg in een sterkere zeestroming terechtkomt, deze gigantische drijvende ijsklomp een relatieve grote afstand kan overbruggen en in potentie een groot gevaar kan zijn voor de scheepvaart. Wel moet hierbij opgemerkt worden dat het aantal schepen in deze regio beperkt is. De komende maanden zal naar verwachting duidelijker worden welke route B31 zal gaan volgen.

>>> lees hier over Klimaatverandering

>>> lees hier over Zuidpoolgebied en smeltende ijskappen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *