Kamer over windmolenpark boven Ameland

DEN HAAG – Vandaag vergadert de Kamercommissie Infrastructuur en Milieu van 10:00 – 14:00 uur over ondermeer windmolenparken boven de Waddeneilanden. Ameland is daarbij voor de volle breedte in beeld. Terschelling en Schiermonnikoog hebben ook zicht op dat park.

Minister Kamp van Economische Zaken heeft onderzoek laten doen naar zogenaamde nearshore parken, windmolenparken die dichtbij de kust liggen, zelfs binnen de 12 mijlszone. Een windmolenpark vlakbij land laat zich goedkoper aanleggen. In het onderzoek zijn de kosten en baten voor Nederland bekeken en niet die voor de regio.

De Waddeneilanden zijn fel tegen een windmolenpark voor de kust. Burgemeester Albert de Hoop schreef namens alle vijf de eilanden een brief aan Kamp.

De kans bestaat dat er op drie kilometer uit de kust ongeveer 150 windmolens van elk 140 meter hoog komen te staan. Het windmolenpark wordt zo'n zes kilometer breed. De Hoop spreekt van een bos aan masten met s’avonds en in de nacht een disco van knipperende lichtjes.

Wat De Hoop en de Waddeneilanden betreft gaat het windmolenpark in tegen alle nationale- en internationale afspraken die de afgelopen jaren zijn gemaakt.

De eilanden vrezen dat er veel minder badgasten zullen gaan komen.

>>> lees hier over Duurzaamheid en verduurzaming

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *