Hoogste wintertemperatuur ooit gemeten

WAGENINGEN – De Bilt was het om 13:40 uur maar liefst 18,4 graden. Niet eerder was het zo warm in de meteorologische winter, die van 1 december tot 1 maart loopt. Het oude record was 18,3 graden en werd waargenomen op 25 februari 2019. Een maandrecord dat na één dag wordt verbroken is zeer bijzonder en geeft aan dat het klimaat opwarmt. 

Boven de zandgronden in het zuiden, oosten en de duingebieden worden volgens MeteoGroup momenteel de hoogste temperaturen gemeten. In Deelen (Veluwe) en in de duinen bij Wijk aan Zee is het 19,0 graden. Een dagrecord over alle KNMI-stations is dit vooralsnog niet, in 1900 werd het in Winterswijk 20,3 graden. Na 1900 is nooit meer zo’n hoge temperatuur gemeten op 26 februari. Mogelijk wordt vandaag de 20 graden op een KNMI-station bereikt. 

Als wordt gekeken naar alle officiële KNMI-stations in ons land, dan is in het verleden twee keer een warme dag genoteerd in februari. Lang geleden, in het jaar 1900, werd het op het Achterhoekse weerstation Winterswijk op 26 februari 20,3 graden. In 1990 noteerde weerstation Oost-Maarland (in het Maasdal van Zuid-Limburg) 20,4 graden en dit is naast het februarirecord ook de vroegste lokale warme dag ooit gemeten. Iets verderop werd het op weerstation Epen 20,0 graden. Deze weerstations zijn inmiddels opgeheven.

Als dat in De Bilt gebeurt is dat uniek. De vroegste officiële warme dag is op 17 maart gemeten in 1961 en 1990.

Bron: MeteoGroup

⇒ lees hier over de Winter

lees over het Voorjaar en wanneer dat begint

⇒ lees hier over Waddenweer

⇒ lees hier meer over diverse weerfenomenen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *