Hondshaai op het strand van Ameland

HOLLUM – Jutter Harmen Wijnberg trof een dode hondshaai aan op het strand van Ameland. Het dier was ongeveer 70 centimer lang. Er spoelen wel eens vaker hondshaaien aan op het eiland, maar het is een zeldzaamheid.

Een hondshaai is een kleine haaiensoort die tot 80 centimeter lang en 3 kilo zwaar kan worden. Het is een lang en slank dier. De haai heeft vlekken op zijn rug die aan de tekening van een kat doen denken en daarom wordt hij ook wel de kleingevlekte kathaai genoemd.

Het leefgebied van de hondshaai zijn de Atlantische kusten van Noorwegen tot Ivoorkust, in de Middellandse Zee en in de Noordzee. Hij is gek op met wier begroeide zandbanken. Het is de meest algemene haaiensoort van Europa.

Behalve hondshaai en kleingevlekte kathaai luistert de haai ook naar de naam zandhaai. Die naam wordt in de volksmond voor de vis gebruikt. De haai heeft een zandige kleur die hij benut als schutkleur.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *