Honderd jaar Stroomvoorziening

NES – In het Natuurcentrum in Nes is een tentoonstelling te zien over Honderd jaar stroomvoorziening op Ameland. De expositie laat de ontwikkelingen van de energievoorziening op het eiland zien tot en met het zonnepark in Ballum aan toe.

 

Initiatiefnemer is Doeke Dijkstra. Hij greep de opening van het zonnepark aan om de eilander energiegeschiedenis in beeld te brengen. Het Natuurcentrum bood daar de juiste plek voor, ook met het oog op de duurzaamheidstoepassingen in het museumgebouw. Er werd een werkgroep opgericht, waarin Joop de Jong, Johan Kiewiet, Aleida Edes en Doeke Dijksta zitting hadden en gezamenlijk vulden ze de tijdlijn en de opzet in. Er zijn plannen om nog meer duurzaamheid in de vaste expo van het Natuurcentrum op te nemen.

Dijkstra is oud-medewerker van Liander en vanuit zijn functie geïnteresseerd en zeer betrokken bij het verhaal over duurzame energie. Door zijn werk was hij betrokken bij verschillende energieontwikkelingen op het eiland. Zo werkte hij mee aan de aanleg van wadkabels door de Waddenzee in 1973. In de expositie is daarover een mooie fotofilm te zien.

De werkgroep heeft gebruik gemaakt van de door Klaas Nobel verzamelde informatie uit het archief van gemeente Ameland. Daarnaast hebben Timo Mank en Willem Kiewiet fotomateriaal aangeleverd en zijn er originele klimschaatsen van Jacob de Jong fotomateriaal (PEB) te zien.

Thomas Clausen heeft het hele vertaald in het Duits en Henk Huizinga heeft de tijdlijn vormgegeven. Cor de Jong plaatste de panelen, een originele lantaarnpaal en een klimpaal.

⇒ bekijk hier welke tentoonstellingen er nog meer op Ameland zijn te zien

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *