Buro HDK2018 en Hidde Kat-jaar

HOLLUM – Website van de Maand augustus is Buro HdK2018. BuroHDK is het Bureau van Hidde Dirks Kat. De oude walvisvaarder heeft sinds kort een eigen website, Facebookpagina en Twitteraccount. Via die website kan iedereen een bijdrage leveren aan het open kunstproject van het Amelander Buro HDK2018.

  • De website www.hdk2018.nl.
  • Facebook: www.facebook.com/BuroHDK2018
  • Twitter: @BuroHDK2018

Dagboek

Het in 1818 verschenen dagboek van de Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat staat op deze website centraal.

In 2018 is het 200 jaar geleden dat Kat's spannende dagboek werd gepubliceerd. Hierin beschrijft hij zijn “reize ter Walvisch- en Robbenvangst gedaan in de jaren 1777 en 1778”. Het verslag van zijn reis, schipbreuk en redding door “Groenlandse wilden” leest ook nu nog als een trein. Kat's avonturen kunnen wedijveren met die van helden als Willem Barentzs, Captain Cook en Ernest Shackleton. Het kunstproject Buro HDK2018 speelt hier op in én speelt met deze gedachte.

Museum Sorgdrager

Buro HDK2018 is een initiatief van Egbarta Veenhuizen (beeldend kunstenaar) en Dolph Kessler (fotograaf en initiator van kunstprojecten). Zij zijn door de directie van de Amelander Musea uitgenodigd om gedurende het jaar 2016 het kleine huisje bij museum Sorgdrager in Hollum te gebruiken. In dit huisje hebben zij het kunstproject Buro HDK2018 gevestigd met als leidende gedachte om, tweehonderd jaar na het verschijnen van zijn dagboek, van 2018 een Amelander “Hidde Dirks Kat jaar” te maken.

Walvisvaart en Ameland

De website die door Buro HDK2018 is gerealiseerd biedt ruimte aan initiatieven op het gebied van film, theater, poëzie, verhalen, muziek, fotografie, het geheime leven van Hidde Dirks Kat enzomeer. Daarnaast is het een verzamelplaats voor informatie over Groenland, Inuit, walvisvaart en Ameland.

Doortje Ponne

De inhoud van de website staat onder strakke regie van Doortje Ponne, een volle achternicht van Hidde Dirks Kat die begin 2016 vanuit New York in Buro HDK2018

Nieuwe tekeningen

De tentoonstelling wisselt regelmatig. 

⇒ de website staat op de Links pagina

⇒ lees hier meer over H.D. Kat

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *