Ho’n aan de beurt

BALLUM – Vandaag is de Ho'n aan de beurt. In de duinen op het oostelijke puntje van het eiland ligt nog een hoop rommel. Het gebied dat beheerd wordt door It Fryske Gea is een fantastisch natuurgebied. Ruben Smit en zijn team heeft voor zijn film WAD diverse beelden geschoten op het Oerd en de Ho'n. 

Om dit prachtige gebied weer plastic- en piepschuimvrij te maken zijn vele handen nodig. Alle hulp is welkom, roept gemeente Ameland op. De schoonmaak van de Ho'n is een actie van gemeente Ameland in samenspraak met It Fryske Gea.

Om 12:30 is het verzamelen bij de waterkant strand Buren. Daar worden plastic zakken uitgedeeld door de gemeente om de hele vloedlijn te reinigen. Er ligt nog veel los plastic. De Strandexpress rijdt met zo'n 30 tot 40 mensen richting de Ho'n om daar vuil te ruimen. Warm aankleden, is het advies, want er staat een koude wind. Schoonmaken op de Ho'n is daarom niet zo geschikt voor jonge kinderen. Die kunnen zich bij Buren nuttig maken. 

De vloed heeft minder afval en spullen gebracht dan gedacht. Vanmiddag zet de gemeente de strandreiniger in voor het kleine spul. De strandreiniger is een soort strandstofzuiger, die het zand van de rommelige vloedlijn door een zeef gooit. Het plastic blijft op de zeef liggen en het zand valt schoon weer op het strand. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *