Hollum raakt servicepunt PostNL kwijt

BALLUM – De motie van Algemeen Belang Ameland (ABA) ten spijt, staat het servicepunt van PostNL in het VVV-kantoor in Hollum serieus op de tocht. Met de motie wil de fractie het college bewegen alles te doen wat binnen haar mogelijkheden ligt om het postagentschap in het meest westelijke dorp van Ameland te houden. Piet IJnsen van ABA: “De reorganisatie bij PostNL betekent een verschraling van de service.”

Het college overlegt al met PostNL: wethouder Will Bakema sprak maandag nog met manager Friesland Eelke van der Wal. Geld beschikbaar stellen om de balie open te houden zit er niet in: de OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) ziet daar op toe. De overeenkomst tussen de winkel waar het servicepunt is en PostNL is er een tussen twee ondernemingen.

“Mensen zijn bang dat de ziel uit het dorp wordt gehaald,” waarschuwt CDA-raadslid Theo Faber. Hollum is de huisartsenpost en bankvoorziening al kwijt en hield slechts een pinautomaat over. Nu dreigt het postagentschap er aan te moeten geloven.

Toen in de tijd van de PTT het echte postkantoor uit het dorp verdween garandeerde de PTT dat er een servicepunt in Hollum zou blijven. Dat kwam toen in het VVV kantoor terecht. Intussen is de PTT van het toneel verdwenen en zagen we TPG, TNT en PostNL voorbijkomen. De postagentschappen werden ondergebracht bij Postkantoren BV en die tak werd in 2008 geliquideerd. De afspraak tussen PTT en Ameland ging daarmee in rook op. 

Het servicepunt in Nes zit in het VVV-kantoor en sluit, net als die in Hollum aan de O.P.Lapstraat, op 5 juni van dit jaar. Uitbaten van de balie kost de VVV te veel geld. Naar alle waarschijnlijkheid krijgt de Primera in Buren het servicepunt onder haar dak. Voor Hollum is het einde oefening, ondanks dat de ondernemers van De Markthal de service in hun zaak willen houden. Onder het dak van De Markthal bevindt zich ook het VVV-kantoor en de bibliotheek. Met een kleine verhuizing op de winkelvloer ligt de oplossing ogenschijnlijk binnen handbereik.

Wethouder Will Bakema heeft nog een kleine hoop dat de afstand tussen het servicepunt in Buren en Hollum lang genoeg is om een tweede verkooppunt te rechtvaardigen.

PostNL vergadert er donderdag over. 

>>> lees hier over Gemeente Ameland

Faber Beheer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *