Hollum praat mee over plantsoentje

HOLLUM – Het is een kale boel bij het plantsoentje aan de Plantsoenstraat. Niet alleen is het Boegbeeld verdwenen, ook de vier meer dan een eeuw oude iepen zijn afgelopen week gerooid. Het plantsoentje gaat vanwege de herstructurering van het centrum van Hollum op de schop. Onderdeel van de Hollumer opknapbeurt is een nieuw uiterlijk en een nieuwe functie van het driehoekje met het beeld van de Drie Schalken. De vier iepen moesten wijken; ze waren in slechte conditie. De vijfde iep was in 2008 al gesneuveld. Gert Sennema hakte er een beeld uit. Dat Boegbeeld staat tijdens de zaagwerkzaamheden tijdelijk in de opslag. Een dezer dagen komt hij weer op zijn oude plaats, belooft IJsbrand Smit van Dorpsbelang Hollum.

Het beeld, dat regelmatig wordt aangekleed en een object is dat van veel op de foto wordt gezet, kreeg enige tijd geleden een anker op zijn buik gespoten. Knapen op kroegentocht vonden het leuk om hier en daar hun spoor achter te laten middels graffity. Zo kreeg De Zwaan in Hollum een anker en werd het Boegbeeld met een verfspuit toegetakeld. 

Hoe het plantsoentje er uit gaat zien is nog een vraag. De Hollumers krijgen binnenkort een brief van Dorpsbelang in de bus, waarop ze hun ideeën over de invulling kunnen noteren. Een paar onderdelen staan vast: het Boegbeeld, fietsenrekken en het beeld van de Schalken. Wat daar omheen wordt gezet en welke functie het Plantsoentje moet krijgen, is aan de dorpsgenoten. Die reconstructie wordt dit najaar aangepakt.

>>> zie hier hoe Gert Sennema het beeld uit de iep hakt 

>>> tik Boegbeeld of Kleine Dokwerker in bij ZOEKEN om meer over het iepenhouten beeld te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *