Eislaan op eislaandersdune

HOLLUM – Eirôlle en Eislaan, het is wat ze tegenwoordig historisch medegebruik noemen. Tijdens de Paasdagen gaan families met hardgekookte eieren en lekkers naar de duinen. Daar vermaakt jong en oud zich met het rollen van de eieren of met eislaan.

Eirôlle, eislaan, eismiete en paaseigoaie is een oud volksgebruik met Pasen, waarbij vanaf de top van een duin eieren omlaag worden gegooid tot ze stuk zijn. Families of groepjes kinderen trekken op Eerste of Tweede Paasmiddag naar de eislaandersdune of het paasduun, waarbij ieder hardgekookte en gekleurde eieren meeneemt. Het kleuren van de eieren werd vroeger in thee- of koffiewater gedaan, later kwam eierverf in opmars. Stukgegooide eieren worden opgegeten. In Hollum wordt gesproken over eislaan, in Ballum gaat men eirôlle, en in Buren en Nes spreekt men over eismiete of paaseigoaie.

>>> lees hier Het Mooiste woord in ut Amelands

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *