Hollum heeft de blauwe vlag

HOLLUM – Hollum heeft hem weer verdiend. De Blauwe vlag mag net als voorgaande jaren op het strand wapperen. In de laatste week van mei zijn de vlaggen uitgedeeld.
Ruim 2.900 stranden en jachthavens in 25 landen hebben dit jaar de zogenoemde Blauwe Vlag gekregen. Naast Hollum is dat ook het strand van Nes en Buren. Nes kreeg zelfs twee blauwe vlaggen, een voor het Noordzeestrand en een voor de jachthaven, Marina ‘Het Leije Gat’. Deze stranden en havens hebben volgens de onafhankelijke milieuorganisatie Foundation for Environmental Education (FEE) schoon en veilig water en bieden een mooie en gezonde natuur. De Blauwe Vlag-campagne wordt in Nederland uitgevoerd door de ANWB in opdracht van FEE-Nederland.
Schoon en veilig
De Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu. Het is een internationale erkenning voor de inspanningen van kustplaatsen en jachthavenbeheerders. Voor toeristen en recreanten is de Blauwe Vlag het internationale symbool voor schone stranden en jachthavens. De Blauwe Vlag-toekenning is één jaar geldig. Elk jaar wordt gecontroleerd of de stranden en jachthavens nog aan de eisen voldoen. Na een nationale nominatie kent de internationale jury al dan niet de Blauwe Vlag toe. Ook in het buitenland geeft de Blauwe Vlag de zekerheid van een schone en veilige omgeving.
De Blauwe Vlag is een internationaal kwaliteitslabel dat jaarlijks uitgereikt wordt aan uitbaters van stranden en zwemvijvers die zich inzetten voor een milieuvriendelijke en veilige zwemplaats.
De eisen zijn streng. Strandbeheerders moeten badgasten bijvoorbeeld op de hoogte houden van de kwaliteit van het zwemwater. De stranden moeten schoon zijn en het strand moet toegankelijk zijn voor gehandicapten. Zogenaamde jutters, rolstoelen met ballondikke banden, helpen daarbij. Bovendien moeten er gebrevetteerde reddingzwemmers aanwezig zijn.
Dat de blauwe vlag je ook weer kan worden ontnomen wanneer de zaakjes niet op orde zijn ondervond een strand van West- Terschelling. Dit strand heeft zijn vlag verloren omdat de gemeente door bezuinigingen het strand heeft laten vervuilen.
Gelukkig is er op Ameland altijd nog de juttersvereniging die eenmaal per jaar een strandschoonmaakdag houdt. Vanaf het Zuidwest tot voorbij Buren wordt het gebied tussen water en duinvoet gekuist. Op 8 juni is dat weer gebeurd.
Op het badstrand in Hollum is het allemaal in orde. Volgend jaar wordt het strand opnieuw gekeurd.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *