Hoe fantastic is plastic? 

LEEUWARDEN – Na de containerramp: hoe fantastic is plastic? Dat is het onderwerp van iepenUP, het  wekelijkse talkshow in samenwerking met Omrop Fryslân en de Neushoorn.

Woensdag 13 februari is Ineke van Gentte, burgemeester van Schiermonnikoog, te gast in iepenUP Live. De talkshow staat in het teken van ‘Plastic Fantastic’. Met Van Gent wordt gesproken over de containerramp, waarbij vorige maand tientallen containers vol plastic spullen van het schip de MSC Zoë in de Waddenzee zijn gespoeld. Wat zijn de gevolgen voor de Waddenzee? En hoe wil de burgemeester dit oplossen? Van Gent doet het uit de doeken, maar staat ook stil bij ons eigen consumptiegedrag.

Containnerramp

Ook te gast is verslaggever Lennard Jan Geerts van Terschelling TV die de eerste beelden schoot van de containerramp. Rondom de ramp en de aangespoelde spullen ontstonden verschillende burgerinitiatieven. Terschellinger Martijn Winnen begon zo’n initiatief: De My Little Pony-opvang. Aangespoelde My Little Pony’s worden verzameld en verkocht zodat de opbrengst naar het goede doel kan. Winnen en een deel van zijn honderden pony's zijn ook te gast.

Plastic Fantastic

Mensen gebruiken plastic op onvoorstelbaar veel manieren. Maar lang niet iedereen weet wat plastic precies is, waar het van gemaakt wordt en waarom het niet zomaar vergaat. Daarom komt Sanne Steenbrink, docent chemische technologie, in de talkshow om uitleg te geven over de rol van plastic in onze consumptiemaatschappij. En kunstenaar Peter Smith laat zien wat hij van plastic afval maakt en hoe we onze levenswijze kunnen aanpassen.

iepenUP Live

Alle geïnteresseerden zijn vanaf 19.30 uur welkom in Neushoorn – gratis toegang. De uitzending is vanaf 20.00 uur ook te volgen via een livestream op de Facebookpagina’s van iepenUP en Omrop Fryslan, en via de app van Omrop Fryslan. In de talkshow staat iedere week een ander onderwerp centraal rondom actuele vraagstukken, vrijheid, democratie en diversiteit.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *