Voorjaarsweer op komst

WAGENINGEN – Dankzij een hogedrukgebied gaan we een droge week tegemoet. Na een bewolkte start komt de zon donderdag en vrijdag goed uit de verf. De temperatuur maakt dan grote sprongen. Na een koude start met op grote schaal nachtvorst, wordt het overdag met uitzondering van de kustgebieden ruim 10 graden. Vrijdag tikt het zuidoosten 15 graden aan! Afgelopen najaar was het op 7 november voor het laatst ergens in het land warmer dan 15 graden.

Komende dagen ligt een hogedrukgebied in de buurt van ons land. Eerst waait de wind nog vanuit het zuidwesten en wordt vrij vochtige lucht vanaf de Noordzee aangevoerd. Dinsdag en woensdag overheerst de bewolking, maar het blijft waarschijnlijk wel overal droog. De zuidelijke helft van het land maakt de grootste kans op wat zonneschijn. Met 7 tot 10 graden is het zacht voor februari. Normaal is het deze tijd van het jaar 5 of 6 graden.

Vanaf donderdag volop voorjaarsweer

Donderdag breidt het hoog in oostelijke richting uit en komen wij in een zuidelijke stroming terecht. De lucht wordt droger en zachter. Het klaart breed op, maar daardoor beginnen we fris met nachtvorst. Lokaal koelt het af tot -3 graden, dus voor vroege vogels op de fiets zijn handschoenen en sjaal geen overbodige luxe. Overdag warmt het snel op naar 9 tot 12 graden. Aan het water, zoals de westkust of het Waddengebied, blijft het wat frisser.

Warmterecords?

Nog hogere temperaturen kunnen we vrijdag verwachten. Volgens het MeteoGroup-weermodel stijgt de temperatuur naar 12 of 13 graden en het zuidoosten komt zelfs op 14 of 15 graden uit. Daarbij schijnt de zon volop en is het heerlijk voorjaarsweer. Op de Wadden koelt de lucht boven het relatief koude zeewater snel af. Daar moet genoegen worden genomen met een graad of 9, maar schijnt ook de zon.

Warmterecords worden waarschijnlijk nog niet gehaald. Zo was het in 1998 in De Bilt op 15 februari maar liefst 15,1 graden en twee jaar geleden mat het weerstation op vliegveld Maastricht zelfs een waarde van 17,1 graden. Het landelijke warmterecord staat op naam van het Limburgse Epen, in 1958 werd 17,6 graden gemeten.

lees hier meer over de Lente

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *