Historische hitte: nationaal record na 75 jaar gesneuveld

WAGENINGEN – Na bijna 75 jaar is het all-time Nederlandse warmterecord zojuist verbroken. In Gilze-Rijen steeg de temperatuur iets na 15 uur naar 39,1 graden. Dat is het voorlopige maximum, de temperatuur kan straks nog iets hoger worden. De 38,6, gemeten in Warnsveld in 1944, is daarmee niet meer de hoogste temperatuur ooit gemeten.

Net als in de zomer van ’44 hebben we te maken met uitzonderlijke, extreme hitte deze dagen. Ook vandaag kan de temperatuur nog verder stijgen. Morgen lijkt het op veel plaatsen zelfs nog iets heter worden. De kans is vrij groot dat het kersverse record dan nogmaals verscherpt wordt. Ook vrijdag kan nog een extreem hete dag worden.

Per post

Het was de Gelderse huisarts Jan Thate die op 23 augustus 1944 in zijn tuin in Warnsveld een temperatuur van 38,6 graden waarnam. Hij schreef het op en zijn rapportage kwam later per post bij het KNMI terecht, dat het record na nader onderzoek aan hem toekende. 

Buitenbeentje

Dat het record uit augustus 1944 zo lang is blijven staan, is uitzonderlijk. Zeker omdat de daglengte in augustus een stuk korter is dan nu. Ook vergeleken met de landen om ons heen is Nederland een buitenbeentje, want in West-Europa zijn de alltime hitterecords bijna allemaal in deze eeuw verbroken, de meeste zelfs in de laatste 4 jaar. Op dit moment staat een aantal van die records overigens opnieuw op de tocht.

Nachtrecord?

Er komen ook enkele flink warme nachten aan. Het record voor de hoogste minimumtemperatuur ooit gemeten komt ook in zicht. Op 27 juli 2018 werd het in het Gelderse Deelen niet kouder dan 24,4 graden. In de nacht naar vrijdag is het mogelijk dat de minimumtemperatuur ergens in Nederland daar boven blijft. 

Ameland

Op Ameland werd vandaag 32 graden gemeten en de nacht lijkt ook aardig warm te worden. Reken op een graad of 19.

Bron: MeteoGroup en eigen redactie

lees hier Zomer, wanneer begint het – 20 of 21 juni

lees hier over zonnesteek en hitteberoerte

lees hier over Zonkracht en uv-straling

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *