Het Witte Wiif, Rixt, Lord Protector, Lourdes en Jantje

HOLLUM – Midden in de Kunstmaand organiseert de Amelander vertelgroep Ameland Vertel! een evenement met de titel Wadden Vertel Festival. Het is het allereerste vertelfestival op Ameland waar ook dialecten van de wadden zijn te horen. De klanken van het Tessels, Aasters, Schiermonnikoogs en Amelands zullen te horen zijn en verhalen met titels als Het Witte Wiif en Bóót en skool komen voorbij. Er wordt verteld over Rixt, Sjoerd, Lord Protector, Lourdes en Jantje en de vertellers hebben er zin in. Nog twee dagen en dan is het Verhalenavond. Verhalenavond is onderdeel van het Wadden Vertel Festival, dat op 15, 16 en 17 november is. 

Meslânzers

Het evenement, kleinschalig van opzet, laat de verhalen voor zich spreken. Het evenement heet Wadden Vertel Festival omdat er niet alleen vertellers van Ameland optreden, maar ook van Terschelling, Texel en Schiermonnikoog en het allermooiste is dat ze het in hun eigen dialect gaan doen. Minstens vier dialecten komen voorbij, inclusief het Amelands. De meeste dialectvertellers zijn in de Heerskamer van Herberg De Zwaan in Hollum te vinden. Gerry Oud vertelt in het Amelands in De Klok in Buren. Vertellers van Ameland Vertel! treden verder op in De Boerderij in Ballum en De Vlindertuin in Nes.

Mansbakje

De vertellers vertellen zonder dat je een entreekaartje hoeft te kopen, vol is vol en wie heeft genoten kan een bijdrage in de hoed of het mansbakje deponeren.

Het volledige programma van Wadden Vertel Festival is te vinden op www.waddenvertelfestival.nl

Wadden Vertel Festival is op 15, 16 en 17 november 2019.

Verhalenavond, Verhalenmiddag, Verhalenochtend

Het Wadden Vertel Festival doet mee aan Verhalenavond op 15 november, het vervolg op de verhalenavond aan het begin van het jaar dat Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa was. In heel Friesland wordt op 15 november verteld en op Ameland ook op 16 (Verhalenmiddag) en 17 (Verhalenochtend).

De vertellers en hun verhalen

Texel

Gerard Kuip – Bóót en skool (in het Tessels)

Simon Dros – Kerst an de diek & Naar Wieringe vare (in het Tessels)

Terschelling

Aukje Schol – Jauk Haan en zeven zeemeerminnen & Het Witte Wiif (in het Meslânzers)

Ameland

Aukje van Dijk – De dominee over Rixt (in het Nederlands)

Dimphy Timmers – De Haarlok & De Tuin van de Walvis (in het Nederlands – ook voor kinderen)

Jeanet de Jong – Jantje Jans (in het Amelands)

Jester Nynke Schoustra – De Rijke Bedelaar (in het Nederlands)

Joke Mosterman – Het Schip van mijn Voorouders & Zeehonden (in het Nederlands)

Gerry Oud – Rixt van het Oerd (in het Amelands)

Peter van Noort – Lord Potector & De Tuin van de Walvis (in het Nederlands – ook voor kinderen)

Selma Dubbeld – Lourdes op het Oerd (in het Nederlands)

Tzeitl Locher – Wat gebeurde er met Sjoerd? (in het Nederlands)

Schiermonnikoog

Jelle Woudstra – In Haun fol Saun (in het Schiermonnikoogs)

⇒ Wilt u een verteller boeken voor uw familiefeest of een paar vertellers uitnodigen een verhaal over Ameland te vertellen op uw evenement. Neem dan contact op met Ameland Vertel! 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *