Het ultieme Waddenwoord is Zilt

LEEUWARDEN – Het Waddengebied kent vele bijzondere woorden. Het woord ‘wad’ is zelfs het oudste bekende Nederlandse woord! Om die woorden in het zonnetje te zetten én om aandacht te vragen voor het Waddengebied, organiseerden het Genootschap Onze Taal en de Waddenacademie dit jaar de verkiezing van hét Waddenwoord. Het winnende Waddenwoord werd vrijdagmiddag bekend gemaakt door de voorzitter van de jury, Arno Brok.

In juni deden het Genootschap en de Waddenacademie een oproep aan mensen om hun woord voor het ultieme Waddenwoord in te dienen. Deze oproep resulteerde in ruim 400 inzendingen.

Een deskundige jury, bestaande Arno Brok (bestuurder), Marijke Bakker (scholier), Mathilde Jansen (taalwetenschapper), Albertina Soepboer (dichteres) en Henk Tameling (docent) koos uit al deze inzendingen vijf woorden. De vijf woorden verwijzen naar het samenspel van zee en land dat zo kenmerkend is voor het Waddengebied.

De vijf woorden in alfabetische volgorde zijn: Búttendyks, Kwelder, Slenk, Wadlopen, Zilt.

Vervolgens was het aan het publiek om uit deze vijf Waddenwoorden hét ultieme Waddenwoord te kiezen. En van die gelegenheid werd ruimschoots gebruik gemaakt. Maar liefst bijna 1300 stemmen werden uitgebracht in de zes dagen dat er gestemd kon worden (van 1 t/m 6 september).

Het ultieme Waddenwoord, Zilt, is door zeven inzenders genomineerd, maar de mooiste toelichting vond de jury wel de volgende: Zoutachtig; zoeter dan zeewater maar zouter dan brak water, ingezonden oor Sytske Jellema uit Brussel.

De prijs werd door Arno Brok, tijdens het 26e symposium van de Waddenacademie (via zoom) uitgereikt aan Sytske Jellema.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *