Het gaat beter met de bultrug

HOLLUM – Goed nieuws voor de bultrug, hij wordt niet meer met uitsterven bedreigt. Dit meldt de Amerikaanse National Oceanix and Atmospheric Administration (NOAA), een oceanografisch instituut.

Het gaat hier om negen van de veertien populaties die de NOAA in 2015 had opgesteld. Dit wil zeggen dat er vijf populaties nog altijd met uitsterven bedreigt zijn, zo telt de Mexicaanse populatie 3200 exemplaren en de Centraal Amerikaanse populatie wordt geschat op maar 400 dieren.

Daar tegenover staat dat er 11.000 bultruggen in Hawaiiaanse wateren zwemmen. Deze populatie is dan ook één van de negen die van de lijst is gehaald. Ook in onder andere de wateren van Japan, Alaska en Australië gaat het goed met de bultrug.

Dat het met de dieren beter gaat is te wijten aan wereldwijde beschermende maatregelen naar aanleiding van het verbod op de walvisjacht uit 1982. In de jaren zeventig van vorige eeuw werd er groot alarm geslagen over slinkende populaties. Het tij lijkt nu dus te keren.

Bultruggen in de Noordzee

Bultruggen zijn baleinwalvissen en ook viseters. Een volwassen dier kan 12 tot 15 meter lang worden.

Het dier zoekt naar plekken waar gemakkelijk en effectief water kan worden gefilterd om jonge haring, sprot, zandspiering of misschien wel grondels te eten om in leven te blijven.

Soms komt hij op zijn tocht in de Noordzee of zelfs in de Waddenzee terecht en dat loopt dan wel eens verkeerd af. De Noordzee is te ondiep voor walvissen en ze kunnen er te weinig voedsel vinden.

Hierdoor komt het voor dat een bultrug strandt op één van de Waddeneilanden of langs de noordzeekust.

=> Lees hier meer over walvisstrandingen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *