Startschot Amelander Canon

NES – Amelander cultuurhistorische stichting De Ouwe Pôlle gaat een Canon van Ameland samenstellen en roept daarbij de hulp in van het publiek. Een canon is een soort tijdlijn met themavensters. Deze vensters bestaan uit de 50 belangrijkste gebeurtenissen en personen uit het Amelander verleden. Welke personen en gebeurtenissen dit zijn, bepaalt het publiek. Iedereen kan vijf belangrijke gebeurtenissen en vijf personen aandragen. Op woensdag 22 januari 2020 worden de onderwerpen gepresenteerd tijdens een speciale Canon-avond.

Canon van Ameland

Nederland en Friesland hebben ook een canon met de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis. Dankzij een canon zie je in een oogwenk hoe de geschiedenis is verlopen en welke personen en gebeurtenissen veel invloed hebben gehad. Ameland heeft een boeiende geschiedenis waar de eilanders trots op zijn. Veel Amelanders vertellen vaak aan badgasten over de periode dat Ameland nog een zelfstandig staatje was. Bekende invloedrijke personen zoals kardinaal Jan de Jong en schrijver Multatuli hebben Amelander wortels, maar er zijn nog veel meer bekende en minder bekende personen die aan het eiland hebben bijgedragen. Ook zijn er gebeurtenissen die grote gevolgen voor het eiland hebben gehad. Met hulp van het publiek wil De Ouwe Pôlle die in kaart brengen en in de Canon van Ameland opnemen.

Canonvanameland.nl

Op de website canonvanameland.nl staat een digitaal formulier waar vijf personen en vijf gebeurtenissen zijn in te vullen. Bij Museum Sorgdrager en het Maritiem Centrum Abraham Fock in Hollum en het Landbouw- en juttersmuseum Swartwoude in Buren is een papieren formulier op te halen en in te leveren. De ingezonden voorstellen worden op 22 januari 2020 in het Natuurcentrum in Nes gepresenteerd. Onder leiding van journalist en oud-Amelander Asing Walthaus gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek over alle inzendingen. Wanneer is Ameland ontstaan? Wie waren de pioniers en eerste bewoners? Wie hebben het eiland verder ontwikkeld? Wat zijn markante en bepalende gebeurtenissen in de historie? Een canoncommissie, die op die avond wordt ingesteld, gaat vervolgens de Canon van Ameland verder uitwerken.

Amelander scholieren

In de loop van 2020 zal de Canon van Ameland steeds meer gestalte krijgen. Daarvoor wil stichting De Ouwe Pôlle ook de hulp van Amelander scholieren inroepen. Misschien kijken zij heel anders naar de geschiedenis dan de oudere eilanders. Uit alle inzendingen en voorstellen wordt uiteindelijk eind 2020 de Canon van Ameland samengesteld met 50 vensters, de 25 belangrijkste personen en de 25 belangrijkste gebeurtenissen.

Amelander geschiedenis

De Canon van Ameland wordt de basis van de Amelander geschiedenis. Amelanders en gasten zouden alle 50 vensters uit de canon moeten kennen, vindt de cultuurhistorische stichting. Ze hopen dat het onderwijs en Amelander musea de Canon van Ameland gaat oppikken. Voordat het zover is, moet de canon, het liefst met hulp van eilanders, worden samengesteld.

Woensdag 22 januari 2020 is de Canon-avond in het Natuurcentrum in Nes. De avond begint om 20.00 uur. Met hulp van Amelanders wordt Amelander geschiedenis geschreven.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *