Heel Ameland beweegt met Nijntje

HOLLUM – Afgelopen weekend zijn er in totaal 14 deelnemers geslaagd voor de KNGU opleiding Nijntje Beweegdiploma en Nijntje in Beweging. Deze 14 deelnemers, allen werkzaam op verschillende peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang (BSO) en basisscholen kunnen vanaf nu de jongste kinderen op een verantwoorde en speelse manier in beweging krijgen.

Dit is allemaal tot stand gekomen door de buurtsportcoaches van Ameland, Martine Kienstra en Brenda Metz. Martine Kienstra is naast buurtsportcoach ook vakleerkracht op de basisschool. Zij mistte de aansluiting in het vakwerkplan van de jonge kinderen op die van de hogere groepen. Immers er bestaan verschillende methodes voor het bewegingsonderwijs op de basisscholen maar een concreet beweegplan voor de jongste kinderen ontbreekt.

Dat was de reden dat zij destijds met experts heeft gekeken naar een mooi doorlopende leerweg. Samen met de KNGU die het Nijntje Beweegdiploma promoot bleek dit een passende mogelijkheid te zijn voor alle jonge kinderen op Ameland. Iedere gemeente is druk bezig is met het realiseren van een sportakkoord, ook Ameland. In het sportakkoord, dat door en voor de eilanders tot stand komt, wordt gesproken over het belang van bewegen voor met name de jonge kinderen. Hiervoor werd geld beschikbaar gesteld.

De werkgroep die het onderdeel ‘Vaardig in bewegen’ binnen het sportakkoord vertegenwoordigt besloot om alle scholen, peuterspeelzalen en de BSO te voorzien van een compleet Nijntje Beweegpakket en een airtrack, een gymnastiek mat.

De enige voorwaarde was dat er minimaal een medewerker, liefst meer, per locatie de cursus met een voldoende moesten afronden. Dat is gelukt.

De hele zaterdagmiddag kregen de deelnemers theorie en vooral veel praktijk aangereikt over het belang van bewegen van het jonge kind. Ook de verschillende bewegingsfases van het jonge kind werden aan de hand van praktijkvoorbeelden uitgelegd.

Vanaf nu zullen de peuters, kinderen van de BSO en de kinderen van groep 1 en 2 op de basisscholen kennismaken met het Nijntje Beweegdiploma. Vervolgens laat de vakleerkracht de kinderen uit de groepen 3 t/m 8 op een verantwoorde en speelse manier bewegen. Het belangrijkste doel is een heel leven lang plezier houden aan bewegen en sporten, van jongs af aan.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *