Hazelworm gesignaleerd op Ameland

HOLLUM – Zaterdagmiddag zag Annelies Lap uit Hollum op het ruiterpad bij de Eendenvijver een hazelworm. Ze zette hem meteen op de foto. 

Het is een bijzondere waarneming, want hazelwormen komen op de Waddeneilanden niet voor. In 2014 werd er eentje in een tuintje op Texel gesignaleerd. Ecomare van Texel vermoedt dat het dier naar het eiland gelift is, bijvoorbeeld met compost of stro de oversteek gemaakt. Waarschijnlijk is dat ook het Amelander exemplaar als verstekening naar het eiland gekomen.

Hazelwormen lijken op slangen, maar het zijn hagedissen zonder poten. Ze eten regenwormen, naaktslakken en andere dieren die op en in de grond leven. Ze zijn bruin van kleur en kunnen 45 cm. lang worden. De Amelander hazelworm was ongever 35 centimeter lang.

Normaal komen ze voor in bossen en heidegebieden, soms in tuinen. Het dichtstbijzijnde leefgebied van hazelwormen is het Gooi, schrijft Ecomare.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *