Het is weer paartijd voor de zeehonden

WAD – Het is weer paartijd voor de zeehonden in de Waddenzee. De stranden liggen nog vol met vakantiegangers die heerlijk genieten van het zand, de zee en het zonnetje. De zeehonden hebben andere dingen aan het hoofd. Ze moeten zorgen voor nakomelingen: de paartijd van de zeehonden is weer aangebroken.

De badgasten merken daar waarschijnlijk niks van, want zeehonden doen het onder water, met hun buiken tegen elkaar aan. Voor dat dit gebeurt kiest het mannetje eerst een plek onder water om te brullen.

Met dat geluid lokt hij vrouwtjes en schrikt hij tegelijkertijd andere mannetjes af. Aan de bellen die dan opstijgen in het water is te zien dat er iets gaande is onder water.

Sommige zeehonden komen niet ongeschonden de paartijd door. Mannetjes willen nogal eens vechten als het om de vrouwtjes gaat en daarbij bijten ze elkaar in de nek.

De draagtijd van een gewone zeehond is 9 maanden, voorafgegaan aan een zogenaamde ‘verborgen zwangerschap’, waarbij het eitje nog niet is ingenesteld. Volgend voorjaar ziet de nieuwe lichting zeehonden het licht.

⇒ lees hier over de Gewone Zeehond in de Waddenzee

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *