Haringparty Ameland uitgesteld

NES – De nieuwe haring is laat, dit jaar. De introductie van de Hollandse Nieuwe is uitgesteld tot woensdag 19 juni 2013. De geplande Haringparty van StrAnders is om die reden uitgesteld tot een nader bekend te maken datum.

De haring die tot nu toe is gevangen is nog niet van de juiste kwaliteit om tot Hollandse Nieuwe verwerkt te worden. Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat de veiling van het eerste vaatje niet op de geplande datum plaats kan vinden.

Eerder gebeurde dit in 2006. Het slechte weer van de afgelopen weken is de boosdoener. Door het ontbreken van voldoende zonlicht heeft de groei van plankton, het voedsel voor de haring, zich laat ontwikkeld. Plankton is van grote invloed op de groei van de haring. Voor een goede Hollandse Nieuwe is een haring nodig met een goed vetpercentage heeft.

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet gaan bestaan. In mei, als de haring voldoende vet is, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij goed vet is, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.

>>> lees hier meer over Hollandse Nieuwe

>>> StrAnders staat ook op de app Ameland Actueel en op de m.site ameland-actueel.nl

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *