Bundel over Heerlijkheid Ameland

DALFSEN – Lenze L. Bouwers (73) uit Dalfsen schreef  bundel met gedichten over de Heerlijkheid Ameland. In het 60-pagina dikke boekje zijn drie reeksen in één bundel gepubliceerd.

Bouwers is auteur; van 2007 tot 2009 was hij Stadsdichter van Zwolle. Hij schreef inmiddels 25 boeken: kinder- en jeugdboeken, romans en vooral poëzie.

Ameland is al zo’n dertig jaar de favoriete vakantiestek van de familie Bouwers. In voor- en naseizoen zitten ze op Roosduinen. Lenze Bouwers is niet zo’n strandzitter. Hij wandelt veel en is vooral een strandjutter op zoek naar woorden. In de loop der jaren maakte hij allerlei gedichten en nu heeft hij er een totaaloverzicht van laten maken.

De bundel bestaat uit drie delen. Het eerste gaat over de historie van de walvisvaart en de Cammingha’s met het indrukwekkende bouwwerk:

Zo warm de gobelins,

als blokken op het vuur,

een bellekoord verjaagt

de angst in duister uur.
           

Er zitten ook gedichten in die in het Amelands zijn vertaald en bewerkingen van legendes.

Deel twee heeft 12 gedichten in de rondeelvorm over wad en zee, eb en vloed, de biotoop van duin en strand.

In het derde deel  is er de wisselwerking van de natuur en het leven van de mens, met ondermeer een gedicht over de vuurtoren en de slotregel:

nooit was de lucht zo zuiver als op Ameland.

De bundel is een lofzang op het eiland.

De vrije heerlijkheid

Lenze L. Bouwers

Uitgeverij De Contrabas/Utrecht

ISBN 978-90-79432-83-7

€ 15,–

>>> lees hier meer over Ameland Boeken

>>> lees hier over Heren van Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *