Handtekeningen voor De Stelp

NES – Nog een klein sprintje en dan haalt de werkgroep De Stelp op De Stelp de duizend handtekening wel. Die zijn dan gefilterd op 'wonen op Ameland' en 'betrokkene van de vaste wal, zoals oud-Amelanders'. Het zorgcentrum van Ameland staat op een stukje land midden in het dorp dat De Stelp heet en daarom heet het gebouw ook De Stelp.

Gemeente Ameland wil het zorgcentrum verhuizen naar de rand van het dorp en lang niet iedereen is het daar mee eens. De gemeentelijke trein dendert door, met informatieavonden, gebiedsvisie, ontwikkelgroep en presentaties aan de gemeenteraad. Een gemeentebestuur dat wat wil bereiken moet ook de koe bij de hoorns vatten. Het tegengeluid is er ook en al sinds de lancering van het plan om De Stelp aan de Oranjeweg te herbouwen, naast ontmoetingscentrum Ons Hol en de sporthal, laat dat geluid zich via eilanders en huidige bewoners van De Stelp horen.

Een club van elf mensen organiseerde zich in de werkgroep De Stelp op De Stelp. Zij hielden ook avonden, waar mensen konden inspreken en waar van gedachten werd gewisseld en zij namen het niet lichtvaardig op. Ze staken de handen uit de mouwen. Een bevriende architect bereidde een alternatief plan voor van een zorgcentrum dat gefaseerd wordt herbouwd op de huidige plek, te midden van de reuring van het dorp, aan de route van de Koningsdagoptocht en paardenreddingboot. Ze overlegden met deskundigen in de bouw over de mogelijkheden en onmogelijkheden en dat resulteerde in een degelijk alternatief waarmee het argument van de gemeente dat gefaseerde bouw niet zou kunnen en te duur zou worden onderuit wordt gehaald. Met die wetenschap is de groep langs de deuren gegaan met een handtekeningenlijst en werd er online een petitie opgezet op petities.nl. Ze hebben inmiddels bijna duizend handtekeningen binnen.

Verkenning

De werkgroep noemde haar plan een verkenning, met de titel 'De Stelp opnieuw bekeken'. Doel van al het werk is om die verkenning te betrekken in de definitieve besluitvorming. Dit najaar besluit de gemeenteraad over de voortgang van het project. De Stelp moet herbouwd worden omdat het gebouw niet brandveilig is. De werkgroep noemt haar plan ‘haalbaar en wenselijk’. In ieder geval duizend volwassen Amelander betrokkenen zijn het daar mee eens. Het is nu aan de gemeenteraad wat met dit geluid te doen.

Werkgroep

In de werkgroep De Stelp op De Stelp zitten Theo Dokter, Elisa de Jong, Jurjan de Vries, Eveline Stuffers, Jaap Bruin, Roef Korvemaker, Jacoba Bruin, Gerrit Visser en Henriëtte Visser-de Boer. Wim de Boer en Riek Ridder zijn namens de bewoners van De Stelp en bewoners van de aanleunwoningen betrokken bij de werkgroep.

Informatieavond

De petitie staat op petities.nl en is te vinden onder zoeknaam De Stelp en onder deze link.

Op dinsdag 10 september is er een informatieavond over de Nieuwe Stelp, georganiseerd door gemeente Ameland. Daar staat 'De Stelp op De Stelp' niet nadrukkelijk op de agenda, maar iedereen die wil weten hoe 'De Stelp opnieuw bekeken' (het alternatief) zich verhoudt tot 'De Nieuwe Stelp' (het plan van de gemeente) is natuurlijk vrij om daar vragen over te stellen. De informatieavond is in de Burgemeester Walda School in Nes en begint om 19:30 uur.

⇒ lees hier het stuk 'De Stelp opnieuw bekeken' – het staat bij de ingekomen stukken op nummer 3.3

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *