Haas hoogstwaarschijnlijk geen blijvertje

HOLLUM – De Haas Lepus 4.2 is hoogstwaarschijnlijk geen blijvertje. Gemeente Ameland heeft geen budget voor de aankoop en ook geen kunstbeleid op basis waarvan het beeld kan worden aangeschaft. De metershoge haas staat bij de vuurtoren. Het was een trekpleister tijdens de Kunstmaand. Aankoop inclusief onderhoud voor vier jaar kost 25.000 euro. Hier zit ook de 30 procent provisie, die de Stichting Kunstmaand ontvangt bij verkoop, bij in.

Burgemeester Albert de Hoop laat namens het college weten dat de gemeente het beeld niet aan gaat schaffen. Niet alleen heeft Ameland er geen budget voor, maar de haas staat ook nog eens op grond die niet van de gemeente is. Voor een permanente plek zou de haas sowieso moeten verhuizen. Juist dit duintje was mooi voor het beeld, omdat de haas de vuurtoren op de achtergrond heeft: een prachtige plek om een foto te maken. VVV Ameland vond dat ook en zette de haas prominent op de voorkant van de nieuwe VVV-gids.

De Kunstmaand was geslaagd wat de haas aanbelangt. Dat erkennen zowel de burgemeester (en bestuurslid van de Kunstmaand) als de kunstenaar Albert Kramer. En toch wil het college hem niet kopen. Ameland is in november één grote kunstuitstalling, geconcentreerd in die ene maand, waarmee november als een soort brugfunctie dient om het seizoen tussen de zomer, herfstvakantie en kerst te verlengen. In 2016 is dat alweer voor de twintigste keer het geval. “In december gaat Ameland weer over tot de orde van de dag als toeristisch eiland, en begint de stichting Kunstmaand aan de voorbereiding voor het volgende jaar,” schrijft Albert de Hoop aan Albert Kramer. De kunstenaar zou graag zien dat de haas op het eiland blijft. “U weet wat één goede voetbalspeler waard kan zijn. Dat komt omdat hij publiek trekt. Ik denk dat de haas zo ook in zijn waarde gezien moet worden,” probeert Kramer, die in de briefwisseling met de burgemeester een onderdeel van het kunstproject ziet.

De Hoop meent dat de openbare ruimte van het eiland wel erg vol gaat worden als de gemeente elk jaar een beeld aanschaft. Ook gaat daarmee het bijzondere accent van de kunstmaand november verloren. Dat de haas op grondgebied staat waarop natuurwetgeving en kustverdedigingwetgeving van toepassing is, maakt een structurele plaats voor de haas op die plek extra complex. Wat De Hoop betreft heeft de haas heel goed bijgedragen aan een mooie Kunstmaand, maar moet hij nu weer worden meegenomen.

Net voor de kerst viel het metershoge beeld om, mogelijk door de harde wind tijdens de storm van 22 december. Op de dag voor Eerste Kerstdag reisde Albert Kramer van Rotterdam naar Ameland en repareerde de hazenoren.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *