Haas schrijft geschiedenis

HOLLUM – De Haas Lepus 4.2 zal dan hoogstwaarschijnlijk geen blijvertje zijn, hij schrijft wel geschiedenis. De metershoge haas van beeldhouwer Albert Kramer was een echte blikvanger in de Kunstmaand. Hij stond bij de vuurtoren en werd door vele Kunstmaandbezoekers omarmd. Velen gingen met de bronsgroene haas op de foto. Eind december werd het beeld van zijn ankers gelicht, door stormwind of anderszins. Kramer kwam er op Eerste Kerstdag speciaal voor uit Rotterdam om de oren van de haas te herstellen en hem opnieuw in de duinen bij de vuurtoren te plaatsen. Niet op een duintop, maar in een duinpannetje, iets beter beschut tegen harde winden.

In de nacht van oud op nieuw is als nieuwjaarsstunt de haas van zijn ankers getild en twee kilometer verderop bovenop het Engelsmanduun geplaatst. De haas kijkt nog steeds uit op de vuurtoren, alleen nu van de andere kant. De blik staat gericht op Boomhiemke met daarachter de rood-wit gestreepte toren.

Vier Duitse gasten klimmen de Engelsmanduun op, op weg naar het strand en de Noordzee. Ze verbazen zich over de haas op het duin. "Ik dacht," zegt de ene mevrouw in het Duits, "Kerst en Oud en Nieuw zijn voorbij en nu staat de haas er alvast voor Pasen." Ze vinden het leuk, verkneuteren zich om de stunt en vinden het te respecteren dat de haas niet is stuk gemaakt, maar dat er een grap mee uitgehaald is. "Schön!". 

Albert Kramer reageert: "Het is weer een prachtig verhaal nu met een mooie filmopname. Het is wat mij betreft wat kunst in de openbare ruimte ook kan zijn. Het maakt iets los bij de mensen."

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *