Haas Ameland werd ‘onwel’

HOLLUM – Het zal toch niet waar wezen. Is de Haas bij de vuurtoren slachtoffer van vandalisme? De tekenen wijzen in die richting al geeft de beeldhouwer een andere draai aan de haas die op een oor ligt.

Beeldhouwer Albert Kramer heeft een ‘rechercheur’ naar het plaats delict gestuurd om poolshoogte te nemen. De storm kan niet de oorzaak zijn, is het eerste oordeel. Kramer: “Gezien de schade is de haas is op zijn linker oor terechtgekomen. De haas was uiteraard nog niet definitief geplaatst en stond dus nog op geïmproviseerde ankers.

Het grondanker aan zijn rechter achterpoot steekt omhoog. Dit betekent dat de haas in westelijke richting is gevallen en dat is bijna tegen de wind in. Voorlopig houd ik het er op dat de haas onwel is geworden om wat voor reden dan ook.”

De beeldhouwer denkt niet dat hij aangifte gaat doen. Daarvoor moet de Rotterdammer naar het eiland komen en dat is hem op dit moment onmogelijk.

De haas is niet verzekerd, laat de kunstenaar weten. “Kunst die in de openbare ruimte is geplaatst tijdens de Kunstmaand is niet verzekerd en zeker niet daarna. Het herstel komt dus voor mijn eigen rekening.”

Een team van Replique (een atelier voor productie, reproductie en reconstructie van beeldhouwwerk, plastiek, ornamenten en glas) zal optreden als hazendokter. De aanhechting van het linkeroor is gebroken en dat is goed te herstellen.

“Vandaag ga ik met de Kunstmaand Ameland bespreken wat op korte termijn de beste oplossing is voor de haas.”

Albert Kramer is wel geschokt door de gebeurtenis. “Het is een schokkende ervaring dat positieve acties ook negatieve reacties oproepen.”

Selma Dubbeld, de initiatiefneemster van de handtekeningenactie 'Haas moet blijven', is verbaasd en verwonderd. Ze had er een slapeloze nacht van. Ze citeert Albert Kramer: “Ik geloof dat we dit met nog meer positiviteit kunnen bestrijden”.

De Hollumse blijft blij met alle positieve reacties. “Ik blijf blij met de (gerepareerde) Haas.”

Vanmiddag komen Kramer en Dubbeld op de radio bij Omrop Fryslân.

Een klein onderzoekje ter plaatse leert dat de gaten waar de ankers in de grond zaten niet zijn uitgeschuurd door heen en weer wiegen op de wind. Dat kan betekenen dat een aantal knapen de handen onder de hazenpoten heeft gezet, hem rechtstandig uit het duin heeft gelicht en hem toen op zijn kant gegooid. Bekijk de foto's.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *