Grote kans op gladheid door ijzel

LEEUWARDEN – Weggebruikers moeten vrijdagavond, – nacht en zaterdag rekening houden met gladheid door sneeuw en ijzel. Rijkswaterstaat is alert en zet zich ook in de noordelijke provincies in om gladheid te bestrijden en voor goede bereikbaarheid. Volgens het KNMI trekken vanaf vrijdagavond sneeuwbuien van west naar oost, welke in de loop van de nacht overgaan in ijzel.

De hele vrijdagavond, -nacht en zaterdag houden in de drie noordelijke provincies inspecteurs van Rijkswaterstaat de situatie op de weg extra in de gaten. Daarnaast krijgt Rijkswaterstaat via 47 gladheidmeldsystemen actuele informatie over specifieke wegdelen in het Noorden van het land. 

Gladheidmeldsysteem

Deze meetpunten langs de weg geven een overzicht van bijvoorbeeld de temperatuur van het wegdek, de toestand van het wegdek (nat, droog of het zoutgehalte) en ook de luchtvochtigheid boven de weg. Met deze meetgegevens en weersverwachtingen van het KNMI is het mogelijk om twee uur van te voren het ontstaan van gladheid te signaleren. Rijkswaterstaat zal preventief strooien om gladheid te voorkomen.

Materieel

Rijkswaterstaat maakt in Friesland gebruik van 30 strooiwagens, in Groningen 12 en in Drenthe gaan 17 strooiwagens de weg op. In geval van ijzel zet Rijkswaterstaat extra strooiwagens in en als het gaat sneeuwen ook sneeuwschuivers. 

Adviezen voor weggebruikers 

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om onder winterse omstandigheden goed voorbereid op weg te gaan, onder andere door:

 1. De weersverwachting en verkeersinformatie extra goed in de gaten te houden;
 2. De rijstijl aan de omstandigheden aan te passen: snelheid matigen, voorzichtig rijden, niet onnodig van rijstrook wisselen en voldoende afstand houden;
 3. Rekening te houden met een langere reistijd en 
 4. Ruimte te maken voor sneeuwschuivers en strooiwagens. 

Weten waar gestrooid is? Kijk op www.rijkswaterstaatstrooit.nl . Deze site geeft een actueel beeld van waar de strooiwagens van Rijkswaterstaat rijden.

Op Ameland

Op Ameland regelt de gemeente de gladheidbestrijding zodra de wegen glad worden door bevriezing, sneeuw of ijzel. Gemeente Ameland heeft daarvoor een gladheidsbestrijdingsplan. Bij gladheid wordt er eerst op de volgende wegen gestrooid:

 • Verbindingsweg Nes-Hollum
 • Rondwegen Nes
 • Weg Nes-Buren
 • Reeweg vanaf rotonde tot en met het gemeentelijke deel van de veerdam
 • Ridderweg
 • Noordwal
 • Bramerduinpad tot BWS

Wordt er verwacht dat de gladheid aanhoudt? Dan wordt er gestrooid op doorgaande wegen in de dorpen, zoals de busroute en de schoolroute. Tot deze groepen behoren ook de:

 • Zwarteweg
 • Strandweg Nes
 • Strandweg Buren
 • Kooiweg tot de Kooiplaats

Als de gladheid gevaar oplevert voor de bevolking, wordt tenslotte ook gestrooid op de andere wegen binnen en buiten de bebouwde kom. Ook de fietspaden langs de Strandweg(en), Oranjeweg, Verbindingsweg en de rondwegen worden dan meegenomen. De gemeente strooit bij voorkeur niet preventief.

Bij sneeuwval kan het fietspad langs de Verbindingsweg Nes-Hollum door het college van burgemeester en wethouders aangegeven worden als arresleeroute.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *