Een bewogen bezoek aan Ballum

HOLLUM – Woensdag stond burgemeester Albert de Hoop in zijn Nieuwjaarstoespraak uitgebreid stil bij het eiland Lesbos. Daar was hij afgelopen jaar een keer voor een conferentie over kleine eilanden en zo kwam hij in aanraking met de vluchtelingenproblematiek op het eiland en de problemen van de eilanders. De Hoop en zijn vrouw Ingrid ontmoetten verschillende eilanders en spraken onder meer met fotografe Eleonora Pouwels, een Nederlandse vrouw die daar al 20 jaar woont. Zij maakte zich boos over de eenzijdige berichtgeving over de vluchtelingen op Lesbos en zag graag aandacht in de media en bij de beslissende instanties voor een probleem dat het eiland ver boven het hoofd groeit.

LeAm

Naar aanleiding van dat bezoek ontstond er een correspondentieblog tussen Pouwels van Lesbos en Jeanet de Jong van Persbureau Ameland. Het correspondentieblog heeft de naam LeAm, met de Le van Lesbos en de Am van Ameland. De beide eilanden corresponderen via het blog op Waddenpost en vertellen over hun eilanden, de natuur, het leven, de perikelen en de lusten en lasten van het eilander zijn. Als het even kan vooral over de lusten, want beide eilanden zijn fraai. Mooi om te leven en werken en fantastisch om te bezoeken. Maar de lasten voor Lesbos zijn zwaar.

Bewogen bezoek

Heel toevallig was Eleonora Pouwels in Nederland op bezoek en koos ze ervoor om in haar Nederland-week een dagje Ameland te doen. Ze was nog nooit op een Waddeneiland geweest en wilde wel eens zien hoe dat eiland waar ze mee correspondeert eruitziet. Pouwels en De Jong ontmoetten elkaar en ook de burgemeester werd de hand geschud. Dit onverwachte bezoek, dat een bewogen foto opleverde en daarom ‘bewogen ontmoeting’ is genoemd, sloot toevalligerwijs naadloos aan bij de Nieuwjaarsrede van de burgemeester. Fotografe Pouwels maakte met haar nieuwe camera prachtige foto’s van het eiland, maar deze selfie met de smartphone lukte niet helemaal. Bekijk hier foto's van Lesbos van de Grieks-Nederlandse fotografe.

Welvarend

De Hoop maakte woensdagmiddag tijdens de Nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis de aanwezigen deelgenoot van zijn dilemma. Namelijk dat van een burgemeester van een welvarende westerse samenleving die tegelijkertijd weet van de erbarmelijke omstandigheden van vluchtelingen uit oorlogsgebieden.

Touroperators

"De eilandbewoners van Lesbos, die net zoals Amelanders hoofdzakelijk leven van toerisme en landbouw, legden hun werk neer en deden wat ze konden om de aangespoelde vluchtelingen van eten en drinken te voorzien. Na enkele weken kwam de internationale hulp op gang en werden de eilanders vervangen door hulpverleners uit heel de wereld. De eilanders dachten toen weer aan het werk te kunnen, maar er kwam geen enkele toerist meer. De touroperators hadden het eiland als vakantiebestemming geschrapt. Het resultaat is een prachtig toeristisch eiland met een werkloze bevolking en veel vluchtelingen, en dat alles binnen één jaar!"

Mededogen

"Waarom vertel ik u dit allemaal? Omdat wij op Ameland wel te vergelijken zijn met de bevolking van Lesbos, al zijn we veel kleiner en hebben veel minder bevolking. Maar we zijn per hoofd van de bevolking veel welvarender en kennen in het geheel de problemen niet die de bevolking van Lesbos wel heeft. Hoe komt het dan dat het lijkt dat we in Nederland, en ook op Ameland, ontevredener lijken te zijn als dat we zouden moeten zijn?"

Aandacht

De burgemeester stelde dat immateriële zaken langdurige voldoening geven. Zoals het bijdragen aan het welbevinden van anderen. Die bijdrage zit niet in geld maar in oprechte aandacht en mededogen. "En dat is wat ik vandaag de dag zo mis. We hebben alles, we kunnen alles kopen, maar oprechte aandacht en mededogen is niet te koop. Dat zit gratis en voor niets in elke mens. Laten we daar eens meer mee doen."

Griekenland

Eleonora Pouwels stapt deze week weer op het vliegtuig naar Griekenland. Via het correspondentieblog zal ze blijven vertellen hoe het haar en haar eiland vergaat in deze moeilijke tijd. De vluchtelingen hebben lang niet allemaal een gedegen winterverblijf, het vriest momenteel 7° op Lesbos en het lijkt erop dat de eilanders opnieuw een verloren toeristenseizoen tegemoet gaan.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *