Groen-blauw vuurtorenlicht? 1 april!

BALLUM – Gemeente Ameland bedacht een mooie aprilgrap. Dit schrijft de gemeente erover: "Zaterdag 1 april heeft u wellicht gelezen dat de vuurtoren van Ameland in het groen-blauwe licht wordt gezet. Misschien geen gek idee: het rood-wit gekleurde lichtbaken, dat zo kenmerkend is voor Ameland, zou dan helemaal aansluiten bij de duurzaamheidsambities van Ameland en de openbare verlichting die Ameland vanaf begin april groen-blauw kleurt. Maar alle gekheid op een stokje… Naast enkele praktische redenen is het ook in verband met de veiligheid van de scheepvaart op dit moment geen serieuze optie. We hebben u in het ootje genomen en bij velen van u was dat lichtje allang opgegaan. Maar wie weet, ooit…

Groen-blauwe openbare verlichting

Alle openbare verlichting op Ameland wordt vanaf begin april vervangen door op afstand bedienbare connected en duurzame LED-straatverlichting. Buiten de bebouwde kom van de vier dorpen op Ameland en bij de vier strandopgangen wordt Philips ClearSky LED-verlichting gebruikt die groen-blauw licht geeft waardoor hinder voor Wad-, weide- en trekvogels afneemt. De duurzame verlichtingsarmaturen veroorzaken veel minder strooilicht en de verlichting bij de strandopgangen wordt met sensoren sterk gedimd wanneer er geen mensen zijn. De installatie van de duurzame LED-straatverlichting levert een energiebesparing van 70% op en beperkt de lichtvervuiling aanzienlijk. Het is de ambitie van Ameland om ook de andere Waddeneilanden enthousiast te maken voor duurzame en groene verlichting.

lees hier meer over Amelander aprilgrappen

Op deze site worden advertenties gepubliceerd. De website is mede door inkomsten uit die advertenties voor een ieder toegankelijk. Neem voor een advertentie contact op en voor de lezers: zet alstublieft de adblocker uit, mocht je die gebruiken. Daarvoor alvast bedankt.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *