Grijze boeren op Ameland

HOLLUM – Omrop Fryslân keek naar de cijfers van het CBS en constateerde dat op Ameland 45% van de 76 land- en tuinbouwbedrijven geleid worden door een boer die 65 jaar of ouder is. Oostzaan is de meest grijze boerengemeenschap, maar Ameland staat in dat rijtje toch echt op de tweede plaats.

‘Dat Ameland zo hoog scoort, kan ermee te maken hebben dat de agrarische bedrijven daar ook recreatieactiviteiten als bedrijfstak hebben,‘ schrijft de Omrop.

'Uit het CBS-onderzoek blijkt verder ook dat boeren van 65 jaar of ouder vaak help krijgen van familieleden. Ook zijn de boerderijen van boeren op leeftijd gewoonweg kleiner dan die van jongere boeren. Landelijk is bijna een kwart van de boeren 65 jaar of ouder. De landbouw is een van de meest vergrijzende sectoren.'

Ameland kent een aantal bloeiende bedrijven met jonge agrariërs, maar ook veel deeltijdboeren die over het algemeen ouder zijn.

Terschelling loopt mee met de landelijke trend en op Texel werken er meer jongere boeren dan het landelijke gemiddelde.

In het boek Boeren op Ameland uit 2010 zijn de boeren geportretteerd die in dat jaar nog actief waren.

Luister hier naar een interview van Omrop Fryslân met Cor Pierik, onderzoeker van het  CBS


Boeren op Ameland, bestel hem hier

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *