Graven geopend op Ameland

NES – Op de Algemene Begraafplaats aan het Bramerduinenpad bij Nes was vandaag het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) werkzaam. Ze openden vier graven van onbekenden, die in de periode 1934 – 1948 op Ameland waren aangespoeld en zonder naam werden begraven. Het gaat om drie mannen en een vrouw. De vrouw spoelde in 1948 op het eiland aan en de drie mannen in 1934, 1939 en 1940. 

Met de moderne technieken is aan de hand van materiaal van de resten in het graf een DNA-monster te maken dat als DNA-profiel in de databank van vermiste personen van het NFI wordt opgeslagen. Als er familieleden zijn die nog steeds niet weten waar hun dierbare is gebleven, dan kunnen zij dat bij de politie in hun eigen woonplaats aangeven. Via de politie kan de NFI dan worden ingeschakeld om een onderzoek te doen en te bekijken of er een match is met materiaal dat ze hebben verzameld.

Momenteel is de KLPD samen met het NFI bezig met een project in Noord Nederland. Ze schrijven alle gemeenten in de regio aan of er ongeïdentificeerde lichamen liggen begraven en of ze die mogen onderzoeken.

Via diezelfde DNA-techniek kon afgelopen week een naam gegeven worden aan de overblijfselen van een man uit Den Haag die sinds tientallen jaren spoorloos was. Een bot van de man spoelde in 1987 op Terschellling aan.

Sinds 2010 wordt van elk ongeïndentificeerd lichaam een monster genomen voor de DNA-databank. Het doel van de databank is om zoveel mogelijk onbekende doden een naam te geven.

>>> bekijk hier nog meer foto's – de foto's konden worden gemaakt na overleg met de aanwezige politieman van het onderzoeksteam

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *