Gouden Quality Coast Award voor Ameland

Bol.comBALLUM – Ameland heeft als toeristische bestemming de gouden Quality Coast Award in de wacht gesleept. Wethouder Will Bakema ontving vandaag in Ouddorp voor Ameland de gouden Quality Coast Award voor 2013/2014. Door het behalen van het keurmerk heeft Ameland wederom internationale erkenning gekregen voor het streven naar een zo groot mogelijke kwaliteit in mens- en natuurvriendelijk toerisme.

In 2009/2010 en 2011/2012 ontving Ameland als enige Waddeneiland de Quality Coast Award. In 2011 had de award een zilveren label. De award is dit jaar goud, omdat Ameland met name goed scoort op de criteria natuur, toerisme en ondernemerschap en veiligheid en burgerparticipatie. Uit de beoordeling blijkt dat Ameland in de praktijk erg duurzaam is, maar dat nog niet alles in beleid is vastgelegd.

Uit eerder onderzoek, uitgevoerd voor de gemeente Ameland, bleek dat duurzaamheid geen bezoekmotief is voor gasten. Maar het gebrek er aan wordt wel steeds meer een factor die meetelt om ergens wel en niet heen te gaan. Door deel te nemen aan de Quality Coast Award wordt Ameland aan de duurzaamheidslat gelegd. De gemeente Ameland vindt het belangrijk om onafhankelijk beoordeeld te worden op duurzaamheid. Aan de hand van het juryrapport gaat de gemeente Ameland verder werken om Ameland als duurzame bestemming verder te ontwikkelen. Aandachtspunten voor de komende periode zijn:

  • Duurzaamheid nog beter in beleid verankeren
  • Meer opwekken van duurzame energie op het eiland
  • Stimuleren van ondernemers om duurzaamheidskeurmerken te verkrijgen.

De Quality Coast Award, een programma van de Europese Vereniging Kust & Zee (EUCC) is een Europees keurmerk voor duurzaamheid van kustgemeenten en wordt door een internationale jury uitgereikt aan kustplaatsen die bijzondere inspanningen leveren op het gebied van toerisme en milieuzorg. Daarbij moet de gemeente het behoud van natuur en landschap, eigen identiteit en cultureel erfgoed hoog in het vaandel hebben staan. Het Quality Coast-programma is een overkoepelend keurmerk waarin de scores van diverse andere keurmerken, waaronder de Blauwe Vlag, wordt verwerkt. QualityCoast is het enige complete keurmerk voor een toeristische bestemming als geheel.

Over enkele weken wordt de ranglijst van alle Nederlandse kustplaatsen bekend gemaakt, evenals de internationale “QualityCoast Top 100” en de “QualityCoast Vakantieregio’s Top 10”. Dit is het resultaat van een uitgebreide beoordeling van bijna 1000 kustbestemmingen door onafhankelijke deskundigen.

Blauwe Vlag

Op 16 mei 2013 ontving de gemeente Ameland voor de 26e keer de Blauwe Vlaggen voor de badstranden Hollum, Nes en Buren op Ameland. De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding voor stranden en jachthavens die voldoen aan zeer hoge kwaliteitseisen op gebied van waterkwaliteit, veiligheid, educatie en aanwezige voorzieningen. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor goede stranden, veilig en schoon zwemwater en schone en veilige jachthavens.

>>> lees hier over de Blauwe Vlag en Zwemmen in de Noordzee

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *