Fries energiebedrijf met hulp van AEC

Bol.comRAERD – De Enerzjy Koöperaasje Fryslân is officieel van start gegaan onder de naam Ús Koöperaasje. Dit gebeurde vrijdag op de duurzame dorpenmarkt in Raerd. Friese huishoudens kunnen nu gas en stroom afnemen van een eigen groen energiebedrijf.

‘Ús Koöperaasje’ is een burgerinitiatief. Het onorthodoxe energiebedrijf levert niet alleen energie. De winst gaat rechtstreeks terug naar de plaatselijke coöperaties. De leden ervan bepalen zelf waarin zij het geld steken.

Burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel is voorzitter van het bestuur.

Waanders verwacht dat de vergunningaanvraag om zelf energie te kunnen leveren in het najaar is afgerond. Omdat het bestuur niet langer wil wachten, wordt tot die tijd groene stroom van Greenchoice ingekocht. Dit gebeurt via het bestaande kanaal van De Amelander Energie Coöperatie, de dochter die mede aan de wieg stond van Ús Koöperaasje.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *