Gewone dolfijn dood aangespoeld op Texel

TEXEL – Ecomare-dierverzorger Jarco Havermans reed over het strand op weg naar een gemelde zeehond, toen hij bij Paal 18 op een aangespoelde dolfijn stuitte. Het bleek een dode gewone dolfijn van 1.80 meter lang te zijn. Een bijzondere vondst!

Deze soort heet dan wel gewone dolfijn, voor onze kust is hij helemaal niet gewoon. Gewone dolfijnen leven wel in onze contreien, maar geven de voorkeur aan diep water. Langs de kust worden ze daardoor maar heel zelden gezien. Ook dood spoelen gewone dolfijnen niet vaak aan in Nederland. Sinds 2000 is het 14 keer voorgekomen, op Texel was de laatste in 1981.

De dolfijn was nog behoorlijk vers. Het dier is meegenomen naar Ecomare, vanwaar hij naar Utrecht zal worden vervoerd. Daar, bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, zal hij worden onderzocht. Of het skelet van het dier op een later moment aan de collectie van Ecomare zal worden toegevoegd, is nog niet besloten.

Afgelopen weekend was er een levende gestreepte dolfijn gesignaleerd bij Hoek van Holland. Of dit dier nog leeft is niet bekend, maar zeker is dat dit niet hetzelfde dier was dat nu op Texel is aangespoeld. Gestreepte en gewone dolfijnen zijn verschillende soorten. Tref je een zeezoogdier levend op het strand aan, bel dan met Ecomare (0222-317741). Is het niet op Texel, dan zal de telefoniste je doorverbinden met de organisatie die ter plekke de opvang verzorgt. Dode dieren kun je melden bij de gemeente waar hij ligt en op Texel bij Ecomare.

Bron Ecomare

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *