Recensie van Klozum

SCHIERMONNIKOOG – Op Schier is in december een wintermaskerade die ook wel Klozum heet. Over dat bijzondere gebruik op ons buureiland, met uitstapjes naar Ameland en andere Waddeneilanden, heeft Jan Kooistra een boekje geschreven.

'Klozum, de oeroude wintermaskerade van het eiland Schiermonnikoog' is een themanummer van de cultuurhistorische Vereniging 't Heer en Feer Schiermonnikoog, de evenknie van De Ouwe Pôlle. Het vertelt over het feest in december op het eiland, over de ontwikkelingen van Sinterklaas en Zwarte Piet en over duivelse figuren met hoorns, kettingen en bellen.

Het boekje is niet dik, maar wel bijzonder leerzaam. Jan Kooistra, van Schier, schreef het en 't Heer en Feer gaf het uit. Op Schier was Klozum in de 19e eeuw een woeste avond in de donkere dagen van december. Kettingen, bellen, stokken en speren kwamen eraan te pas en maskers. Het ging om ‘de omkeer der dingen’, het moest weer lichter worden en de vruchtbaarheid in de natuur moest terugkeren. Tegenwoordig gaat het er iets anders en vriendelijker aan toe, op het eiland.

lees hier de hele recensie en waar je het boekje kunt bestellen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *