Geul noodzaakt WPD tot eenrichtingsverkeer

NES – Wagenborg Passagiersdiensten (WPD) is genoodzaakt tot eenrichtingsverkeer in het nieuwe gedeelte van de vaargeul tussen Holwerd en Ameland. De verslechterende vaargeul naar Ameland krijgt steeds meer impact op de dienstregeling van WPD. Vanwege de instabiliteit en ontoereikende breedte tussen VA7 en VA11 (zie rode kring op kaartje) – red. ziet de rederij zich uit veiligheidsoverwegingen genoodzaakt tot het invoeren van eenrichtingsverkeer in dit nieuwe deel van de vaargeul Ameland – Holwerd. Het op elkaar laten wachten van veerdienst en sneldienst zal voor de reizigers leiden tot extra vertragingen.

Ondanks intensieve baggerinspanningen van Rijkswaterstaat verslechtert de vaargeul steeds verder. Al enkele jaren hanteert Wagenborg Passagiersdiensten de stelregel dat er bij waterstanden van 1.80 m – NAP of meer uit veiligheidsoverwegingen niet gevaren wordt. Die beperking is met ingang van dit jaar toegenomen tot 1.60 m – NAP. “Omdat de vaargeul niet voldoet aan de minimale bodembreedte van 55 meter en een minimale diepte van 3.80 m – NAP komen er met enige regelmaat afvaarten te vervallen. Hier komt nu bij dat het onlangs in gebruik genomen deel tussen VA7 en VA11 erg onstabiel is en op sommige plekken zelfs smaller dan 45 meter”, aldus directeur Ger van Langen.

Van Langen: “Wij weten dat de baggeraar er alles aan doet om de vaargeul op de afgesproken minimale afmetingen te krijgen, maar zij geven aan dat op dit moment niet voor elkaar te krijgen met het huidige materieel. Daarnaast moeten de baggerschepen uit de geul wanneer de veerboot passeert. Dit betekent minder baggeren en daarmee minder resultaat.”

De situatie van de vaargeul heeft WPD doen besluiten met ingang van vandaag bij waterstanden lager dan NAP de schepen elkaar niet meer te laten passeren in het gedeelte van de vaargeul tussen VA7 en VA11. Veerdienst en sneldienst zullen bij die waterstanden op elkaar wachten, met de nodige vertragingen tot gevolg. Deze weken is het herfstvakantie en varen we dagelijks met twee schepen en een sneldienst waardoor de onvermijdelijke vertragingen frequenter aan de orde zullen zijn.

Bron WPD

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *