Gerardus van Leeuwen krijgt vindersloon

BALLUM – Op dinsdag 27 maart vond Gerardus van Leeuwen (69) uit Hollum het eerste kievitsei van de gemeente Ameland. Hij vond het nest met het eitje aan de oostkant van de Reeweg in Hollum. Van Leeuwen is al meer dan 50 jaar vogelwachter en vond al een paar keer eerder het eerste ei van Ameland. Hij is ook de vogelwachter die vier keer achter elkaar het eerste kievitsei vond, een unicum in de eilander vogelwachtgeschiedenis.

IJme Brijker van Vogelwacht Hollum/ Ballum controleerde het ei in het land en registreerde het om 16.33 uur bij de Bond van Friese Vogelwachten. Nu kievitseieren niet meer mogen worden geraapt, geldt de registratie met foto van het gevulde nest als het bewijs voor de vondst. Als beloning ontving de gelukkige vinder woensdagochtend in het gemeentehuis in Ballum een oorkonde en het vindersloon ter waarde van € 25,- uit handen van burgemeester Albert de Hoop.

Twaalf minuten na het eitje van de Reeweg vond Pedro Kooiker op de oostkant van het eiland een nest met eitje. De eerste kievitseieren zijn ruim twee weken later dan vorig jaar. Het laatste wintertje zorgde voor het stokken van de broedtijd. Van Leeuwen constateert ook dat er minder kieviten worden gezien. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *