Friesland eerste provincie met eigen betaalmunt

UTRECHT – Leeuwarden is dit jaar niet alleen uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad 2018 van Europa, maar de provincie Friesland heeft nu ook nog eens een eigen betaalmunt. Vandaag vond in het voormalige postkantoor – bekend als hotel Post-Plaza – namelijk de ceremoniële Eerste Slag plaats van het Leeuwarden Vijfje. Dit is een speciale Nederlandse munt die door de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) is geslagen. Burgemeester Ferd Crone en Sietske Poepjes, gedeputeerde van cultuur, verrichtten de slag met een slingerpers onder toezicht van Muntmeester Stephan Satijn. De munt eert ‘Leeuwarden-Fryslân 2018 als Culturele Hoofdstad van Europa’ én kan ook nog eens worden gebruikt als betaalmiddel.

Friese munt

“Het Leeuwarden Vijfje is een bijzondere munt”, zegt Stephan Satijn, Muntmeester van de KNM. “Nog nooit eerder heeft een provincie een eigen euromunt gekregen. Wat dat betreft, is het echt een collector’s item.” De populariteit blijkt ook uit de verkoopcijfers: inmiddels is al zo’n 80 tot 90 procent van de beschikbare munten verkocht. Satijn: “Op de munt staan typisch Friese kenmerken, zoals de juwelen van Mata Hari en de grote Friese wateren vol iconische Friese zeilboten. Maar ook de prachtige Friese paarden en pompeblêden, de bekende bladeren van de gele plomp en witte waterlelie.”

Het ontwerp

Het Leeuwarden Vijfje verwijst naar Leeuwarden-Fryslân als Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en is door kunstenaar Navid Nuur ontworpen vanuit de gedachte: “Met een herdenkingsmunt vier je het leven, beleef je het momentum en eer je het verleden.” Nuur verbindt de eigenzinnige krachten uit het verleden met het heden. De Friese kenmerken op de munt, weergeven als eeuwenoude Friese handwerktechnieken van houtsnijwerk en muntambacht, zijn nostalgisch, terwijl de munt juist door de digitale en 3D-printtechnieken een karakteristieke en moderne uitstraling krijgt.

Verkrijgbaarheid

Het Leeuwarden Vijfje heeft een waarde van vijf euro en is verkrijgbaar via www.knm.nl en de goudwisselkantoren. In totaal worden 50.000 Leeuwarden Vijfjes uitgegeven in circulatiekwaliteit. De munt is alleen in Nederland een wettig betaalmiddel.

Hieronder is de foto van het Leeuwarden Vijfje met uitleg van de symbolen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *