Gemeente schiet kwart miljoen voor

BALLUM – Gemeente Ameland schiet Stichting Amelander Musea (STAM) een kwart miljoen voor zodat STAM de subsidieverrekening op tijd, voor 1 oktober 2009, in kan dienen.

Buurman Harry Westers van Hotel Noordsee heeft belang bij een stuk grond van het Natuurcentrum. Er is ook overeenstemming over de koop, maar Westers wil de grond niet nu kopen maar in 2010. De STAM vraagt via een ingezonden brief aan de gemeente om het bedrag van 250.000 voor te schieten.

De STAM moet het bedrag voor 1 oktober op de rekening hebben staan om de subsidieaanvraag van de STAM volledig te kunnen afwikkelen. Koopt Westers de grond niet dan is in ieder geval de subsidie veiliggesteld en heeft de STAM de grond.
Tonnie Overdiep (PvdA) vindt dat het verzoek erg laat wordt gedaan. Hij heeft het gevoel met de rug tegen de muur te staan. Overdiep meent ook dat de gemeente te hulp moet schieten: “De STAM mag niet in de problemen komen.”

Jan Verbiest (VVD) is minder vergevingsgezind. “Het is niet de eerste keer dat de raad snel moet beslissen omdat anders subsidie in gevaar komt. Het komt een beetje mijn neus uit. Alsof dit als een donderslag bij heldere hemel op ons neerdaalt!” Verbiest verdenkt het college ervan dat het een tactische manoeuvre is om het zo te doen.
Piet IJnsen (ABA) is bang dat de grond niet alsnog wordt afgenomen door Noordsee, maar stemt met “het voordeel van de twijfel” voor de financiële hulp aan de STAM.
Gunda Brunotte (CDA) vindt het een uitermate kwalijke zaak dat Westers de grond nu niet koopt. “Waarom is de raad daar pas vorige week over geïnformeerd?”
Dirk Brouwer (A’82) legt uit dat de fractievoorzitters een week voor de raadsvergadering in augustus bij de burgemeester zijn geroepen om alle ins en outs uitgelegd te krijgen. Ameland ’82 wil het geld wel voorschieten. Brouwer: “We vallen ons geen buil.”

>>> lees hier Beknopt Verslag 14 van de Raadsvergadering van 31-8-2009.

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *