Gemeente Ameland vindt er niks van

Geplaatst op: 06 september 2021 - Categorie: Alles & Algemeen

BALLUM - Gemeente Ameland vindt er niks van, heeft er geen mening over. De vraag betrof de kwestie Boren bij Ternaard en de gevolgen daarvan voor Ameland. Maken de burgemeester en wethouders zich dan geen zorgen om de toegestane boring vanaf locatie Ternaard? Anders dan burgemeester Ineke van Gendt van Schiermonnikoog, die vanaf het hoogste duin van Schier blijft verkondigen dat een kabel door 'haar' eiland en het werelderfgoed toch echt niet kan en anders moet, schikt burgemeester Leo Pieter Stoel zich in zijn lot van onderste overheid. Het Rijk beslist en als het Rijk spreekt hou je als laagste overheid je mond. Tenminste op Ameland. Op Schier werkt dat wat anders. In Ballum zijn ze ook zeer tevreden over hoe het gaat en hoe de NAM zich aan zijn afspraken houdt. Diezelfde NAM heeft zich onmisbaar gemaakt als schakel in de energietransitie en partner in Duurzaam Ameland. Het mooiste deel van Ameland wordt daarvoor geofferd en Ameland heeft geen burgemeester die daarvoor de Oerdblinkert beklimt. Wat Ballum betreft is het kijken naar en bijhouden van de verzakking voldoende. 

Het officiële antwoord op de vraag of er wel of geen zorgen zijn om wat er nu bij Ternaard staat te gebeuren: "Als gemeente hebben wij geen mening over de boringen bij Ternaard. Omdat wij buurgemeente zijn van Noard-East Fryslân zijn wij steeds, conform de afspraken, bij de procedures aangehaakt geweest. Maar die procedures gingen niet over het wel of niet winnen van aardgas. Die besluiten (dus over het al dan niet winnen van gas uit de kleine velden) worden op Rijksniveau genomen. De concessies lagen er ook al, die zijn vele jaren geleden verleend. Daar gaan wij als buurgemeente niet over en we hebben er ook geen enkele invloed op.

Daar waar het de Waddenzee betreft en de natuur op Oost-Ameland is onze ervaring met meerdere decennia gaswinning bij Ameland dat de gevolgen voor de natuur zeer goed worden gemonitord (bodemdaling en de gevolgen voor flora en fauna worden nergens zo goed gemeten als hier) en dat NAM zich tot nu toe aan alle beloftes heeft gehouden."

lees hier Boren bij Ternaard en onder Ameland

Dossier Aardgaswinning op Ameland
 

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?