Van Egdom en Diederiks favoriet bij triatlon

NES – Jorik van Egdom en Diede Diederiks zijn de grote favorieten bij crosstriatlon op Ameland op 11 september. Na een afwezigheid van twee jaar wordt op 11 en 12 september Xterra Netherlands georganiseerd. Op zaterdag is de wedstrijd voor pro-elite atleten en amateur atleten op de lange afstand en voor de sporters op de korte afstand. Op zondag is de wedstrijd voor de junioren 8 t/m 15 jaar onder de naam Xterrra NL Junior.

De internationale crosstriathlon vindt met inachtneming van de huidige coronaregels plaats. Hierdoor wordt bijvoorbeeld geen publiek bij de start en finish op zaterdag toegelaten.

Zaterdag

De pro-elite atleten die strijden om de eer en een mooie prijzenpot bestaat uit een select en sterk gezelschap met winnaars van verschillende Xterra wedstrijden en aanwezigen uit de top 20 van de huidige EU-tour. Bij de Mannen is Jorik van Egdom uit Veenendaal de grote favoriet. Hij is de titelverdediger van 2019, was 4e in Tokio bij de olympische spelen met Mixed Team Relay en regerend Nederlands kampioen triathlon OD en Sprint. Zijn grootste concurrenten komen uit België en Frankrijk. Geert Lauryssen (BEL), 2e in 2019, Francois Carloni (FR), 3e in 2019, Tim van Daele (BEL) en Yarmay Luxum (BEL) zullen op Van Egdom jagen voor een plek op het podium.

Bij de dames is Diede Diederiks (Maastricht) de favoriet. Zij wil dit zelf liever niet beamen aangezien ze denkt niet met de beste vorm op Ameland te starten door een zware wedstrijd die zenet in Polen bij Ironman 70.3 in Warschau liep. Maar gezien haar resultaten in Zittau bij het EK Xterra Germany van twee weken geleden waar ze tweede werd en de dag ervoor eerste bij de Short Track is zij als ‘nieuweling’ bij de cross de te kloppen vrouw. De concurrentie komt van ervaren atletes. De nummer 2 van 2019, Linda van Vliet uit Nijmegen zal met name op de mountainbike proberen het verschil te maken. Twee dames uit de top van de Xterra EU ranking te weten Carina Wasle (AUT) en Jindriska Zemanova (CZE) zullen niks cadeau geven en komen ook voor het hoogst haalbare naar Ameland. Het zal een spannende strijd worden van drie ervaren cross triathletes die op Diede Diedriks zoveel mogelijk voorsprong zullen proberen te pakken voor de wissel van het fietsen naar het lopen. In Duitsland bleek dat het looponderdeel van Diede, ook in het terrein, ijzersterk is en beslissend kan zijn.

Vlak na de Elitegroep starten 420 zogenaamde Age Group atleten (AG) die in hun leeftijdscategorie strijden om de hoogste eer, maar ook om een ticket voor deelname aan het WK op Maui in december. Voorafgaand aan de Elite en AG atleten starten de ca 350 triathleten op de sprintafstand die ongeveer de helft van de afstand afleggen (500-17-5) van de Full Distance (1500 m. zwemmen- 37 km. fietsen -10 km. lopen).

Zondag

Op zondag is de wedstrijd voor de jeugd, Xterra NL Junior. Vanaf 9:45 gaan 110 kinderen in verschillende leeftijdscategorieën van start in het zwembad van Klein Vaarwater in Buren. 

Programma Xterra Netherlands

Zaterdag 11 September

  • 12:10 Start XTERRA NETHERLANDS SPRINT & SPRINT RELAY 0,5 – 17 – 5
  • 14:05 Start XTRRA NETHERLANDS FULL PRO-Elite 1,5 – 37 – 10
  • 14:07 Start XTERRA NETHERLANDS FULL Age Group Men 1,5 – 37 – 10
  • 14:09 Start XTERRA NETHERLANDS FULL Age Group Women & Relay 1,5 – 37 – 10

Zondag 12 september

  • 09:45 Start XTERRA NL JUNIOR S (12+ en 14+) Buren 125m – 10 – 2,5
  • 10:45 Start XTERRA NL JUNIOR XS (8+ en 10+) Buren 75m – 5 – 1,25
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *