Geen straf voor badkuipopvang zeehonden

LEEUWARDEN – De twee mannen (58 en 50 jaar) die moesten voorkomen vanwege opvang van zeehonden in badkuipen, krijgen geen straf. Dat was gisteren de uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden. De twee werden wel schuldig bevonden aan de illegale opvang van zieke zeehonden. Ze krijgen geen straf omdat ze de dieren wilden redden.

De illegale zeehondenopvang werd vorig jaar september ontdekt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) trof twee zeehonden in badkuipen aan in de schuur van de 58-jarige man. Bij de 50-jarige man werden twee zeehonden in soortgelijke omstandigheden gevonden. De dieren kwamen van Ameland en Terschelling, maar werden niet overgedragen aan de officiële opvang in Pieterburen.

Volgens de regels van Nederland mag je geen zeehonden thuis opvangen. Zieke dieren moeten naar Texel (Ecomare) of Pieterburen worden gebracht. (Sinds vorig jaar is er ook een opvang in Stellendam, in Zeeland.)

De NVWA deed vorig jaar onderzoek naar de illegale opvang van zeehonden na meldingen van EHBZ'ers (Eerste Hulp Bij Zeehondenopvang). De zieke dieren die zij op het strand hadden aangetroffen werden niet naar een officiële opvang gebracht. Ook werden opeens veel minder zieke zeehonden dan normaal aangeboden bij professionele opvangcentra.

Verschillende oud-medewerkers en oud-vrijwilligers kregen bezoek van de NVWA. Ook Lenie ’t Hart kreeg bezoek van de dienst. ’t Hart vertok vorig jaar met onenigheid uit het opvangcentrum in Pieterburen. Bij haar thuis werden geen zeehonden aangetroffen.

De twee veroordeelde mannen zouden het niet eens zijn met het nieuwe beleid van het opvangcentrum in Pieterburen. Zeehonden worden minder snel opgevangen en sneller vrijgelaten dan voorheen. Te zieke dieren worden afgemaakt, betoogden de mannen tijdens de zitting. Daarom besloten ze de zeehonden zelf onderdak te bieden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *