Geen rampdonatie van Ameland

BALLUM – Gemeente Ameland stort geen geld op Giro 555 voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Raadslid Rudolf Teuben van Ameland'82 had dat graag anders gezien. Hij liet op de agenda van de raadsvergadering van afgelopen maandag een motie zetten die voorzag in een donatie van ongeveer twee euro per eilander. In totaal had Teuben het goede doel 7500 euro toebedacht. Het college ontraadde de motie en Teuben kreeg niet een van de andere raadsleden aan zijn zijde. 

Dirk Metz (AmelandEén) vond de motie sympathiek klinken, maar meent dat de gemeente niet namens de burgers moet gaan storten. "Die kunnen dat prima zelf." Als gemeentelijk doneren structureel wordt, dan verwacht hij dat eilanders gaan stoppen met zelf doneren. Immers de gemeente doet het wel. Metz brengt de Benefiet in de Herenwegkerk in herinnering als een prachtig burgerinitiatief dat 5000 euro ophaalde voor de aardbevingsslachtoffers. "Zo kan het dus ook." Op de Kardinaal de Jongschool werd ook een actie gehouden en daar werd meer dan 1500 euro opgehaald. De leerlingen van de Koningin Wilhelminaschool kwamen in actie en haalden lege flessen op. Stuk voor stuk mooie initiatieven uit de gemeenschap.

Marloes Rijpstra (PvdA) haalde het primaire doel van belastingen aan: het is geld dat de gemeente genereert om openbare voorzieningen in de gemeente in stand te kunnen houden. "Dat is het primaire doel." Het raadslid erkent dat het verschrikkelijk is wat er in het aardbevingsgebied is gebeurd, maar waar begin je en waar eindig je. "Het staat iedereen vrij om te doneren." De gemeente kan slecht namens iedereen geld geven, volgens Rijpstra, want missschien wil niet iedereen dat. 

Het leek er even op dat nieuwbakken raadslid Edwin van der Laag (Algemeen Belang Ameland) mee wilde gaan met de motie van Teuben. "Ik ben opgegroeid met bepaalde normen en waarden en anderen helpen hoort daarbij." Hij stemde tegen omdat hij wat betreft geld geven geen keuze voor andere wil maken.

Buitenlands beleid is geen gemeentelijke taak, wierp burgemeester en portefeuillehouder financiën Leo Pieter Stoel nog maar eens op. Hij constateerde tevens dat de gemeente niet consistent is: aan Limburg werd in 2021 na de watersnood wel gegeven, maar Oekraïne kreeg niets. Stoel over de motie: "Het college is van mening dat gemeentelijke belastingen hier niet voor bedoeld zijn." 

Kersvers raadslid Teuben, die aan het begin van de vergadering was beëdigd, was teleurgesteld. Een rijke gemeente als Ameland zou toch wat geld over moeten hebben voor zo'n goed doel, hield hij vol. De gemeente hóeft niet altijd consistent te zijn en kan elke keer een nieuwe afweging maken. "Voor de bühne", klonk het later in de wandelgangen over de motie. 

lees hier de column naar aanleiding van de schenking aan de slachtiffers van de watersnood in Limburg

lees hier de column Lege flessen, over de schooljeugd actie en geld voor goede doelen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *