Verborgen Schatten

HOLLUM – Verborgen Schatten is een overzichtstentoonstelling van schilderijen van Janke de Jong-de Boer (1920-1996) uit Hollum. De tentoonstelling is te zien in Museum Sorgdrager in Hollum van 3 april tot 5 juni 2023.

Janke de Jong begon ongeveer op haar 60ste te schilderen. De jaren daarvoor had ze het druk gehad met haar gezin, maar tussen de bedrijven door was er altijd nog wel wat tijd voor een creatief project. Pas in de jaren '80 kwam de rust en ruimte om het penseel ter hand te nemen en dorpsgezichten, landschappen en zeegezichten op doek te zetten. Ze werkte voornameljk in olieverf en was daarnaast actief met poltlood en kleurpotlood. In het museum is ook een houtwerk van haar te zien, 'Valkenjacht' genaamd. Dat zaagde ze uit triplex en gaf ze kleur met kleurbeits. Het enorme werk hangt doorgaans in een van de hallen van woonzorgcentrum De Stelp.

Voor de tentoonstelling 'Verborgen Schatten' droegen al haar acht kinderen en vele van haar kleinkinderen schilderijen en tekeningen af. Ze vinden een prachtige plek in de expositieruimte van Museum Sorgdrager. Naast de werken die in de familie zijn gebleven stelden vele eilanders, oud-eilanders en eilandliefhebbers hun doek beschikbaar. De tentoonstelling biedt een mooi overzicht van wat Janke de Jong heeft gemaakt, maar is niet uitputtend. Ze heeft nog meer geschilderd dan wat daar hangt.

De tentoonstelling wordt zondag 2 april geopend door de familie van de schilderes en is vanaf 3 april voor iedereen te bezoeken. 

Mensen met een Museumjaarkaart kunnen gratis het museum in.

het filmpje hieronder geeft een beeld van de voorbereidingen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *