Geen Noordelijk Film Festival, wel Noordelijk Film Programma

LEEUWARDEN – Na de aankondiging van de nieuwe maatregelen van de overheid, waaronder het verbod op evenementen, heeft de organisatie van het Noordelijk Film Festival moeten besluiten dit jaar geen filmfestival meer te kunnen organiseren. Het vertonen van films in goed geventileerde bioscopen met maximaal 30 personen op 1,5 meter afstand is echter veilig bevonden en gaat dan ook gewoon door in de Friese bioscopen en filmtheaters. Daarom stelt de organisatie enkel en alleen het speciaal geselecteerde filmprogramma beschikbaar aan de bioscopen die hun deelname al hadden bevestigd. Bovendien roept de organisatie filmbezoekers op om alleen met eigen vervoer naar een bioscoop of filmtheater te gaan in zijn of haar nabije omgeving.

De deelnemende bioscopen en filmtheaters zijn (vooralsnog) Slieker Film en Pathé Cinema in Leeuwarden, De Bios en De Lawei in Drachten, CineSneek, De Bios in Heerenveen en De Koornbeurs in Franeker. Door het filmprogramma zo uit te spreiden over de provincie hoopt de organisatie de reisbeweging van het publiek te beperken en toch een bijzondere, culturele ontsnapping te kunnen bieden in deze lastige tijden van een gedeeltelijke lockdown. De bioscopen en filmtheaters zijn ruim opgezet en kunnen de kleine groepen mensen van maximaal 30 personen per zaal goed en veilig opvangen, dus de organisatie is blij dat we op deze manier toch een stukje inhoud en filmbeleving kunnen leveren. Een ‘festival’ kan het overigens niet meer genoemd worden. Er moeten nu zoveel projecten en activiteiten geannuleerd worden en zonder horeca en randprogrammering, kan het filmprogramma an sich ook niet meer als festival of evenement worden ervaren.

Artistiek leider en filmprogrammeur Fredau Buwalda: “We moeten dit jaar helaas het energieke 48 Hour Film Project missen, maar ook de feestelijke première van de Look@Me-films, de internationale gasten, al onze enthousiaste vrijwilligers, de activiteiten voor filmmakers in o.a. de Filmkick Academy, de lancering van de Educatiehub Noord & Screen Noord, de Film & Food vertoningen, het NK Filmgeeks van New Noardic Wave, live muziekoptredens en al die spontane en avontuurlijke ontmoetingen rondom de films en activiteiten. Dat is heel verdrietig, maar ook begrijpelijk in deze tijd. We hopen met het ‘Noordelijk Film Programma’ dat wij nu overdragen aan de bioscopen en filmtheaters toch nog wat moois te bieden in de donkere dagen, iets waar mensen naar uit kunnen kijken, want juist in een lockdown kan een veilige culturele ontsnappingsmogelijkheid ook van groot belang zijn. Het zal niet voor niets zijn dat de overheid de bioscopen en filmtheaters nu niet sluit.”

Vooralsnog is er geen enkel besmettingsgeval terug te herleiden naar een bioscoopbezoek. Des te pijnlijker is het dat deze sector nu hard wordt geraakt doordat de release van veel grote films wordt uitgesteld (o.a. James Bond). De organisatie hoopt met het Noordelijk Film Programma de Friese filmzalen op een veilige manier ook wat unieks te bieden en lokale bezoekers te voorzien van een Noordelijke filmervaring.

De films die geselecteerd waren voor het Noorderkroon programma zijn tussen maandag 9 en donderdag 12 november te zien in Slieker Film. Om de erkenning van de noordelijke makers te waarborgen, vindt de competitie wel ‘virtueel’ plaats. De films worden door een jury beoordeeld en de beste films krijgen de Noorderkroon Awards thuisgestuurd. In samenwerking met Schoolkade wordt dit jaar een mooie nieuwe kinderfilm uit Noorwegen met lesmateriaal vertoond op de scholen in plaats van in een filmzaal.

Bron NFF

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *