Geen geld voor longwormonderzoek

PIETERBUREN – Minister Verburg blokkeert onderzoeksgelden van de Zeehondencrèche en Lenie ’t Hart is boos. Gelden die de Tweede Kamer aan de Zeehondencrèche in Pieterburen beschikbaar wilde stellen voor onderzoek naar een mogelijke longworm epidemie onder zeehonden, worden door Minister Verburg na vier maanden vertraging toch niet verstrekt.
 
Lenie ’t Hart is verbolgen: “Afgelopen winter hadden we honderden longwormpatienten in de opvang. Het liefst vangen wij zo weinig mogelijk zeehonden op, dus onderzoek naar de oorzaak van deze plotselinge toename is van het grootste belang. Wij hebben de archieven en bloed- en weefselmonsters die tot 35 jaar terug gaan en de wetenschappers die het werk kunnen doen.”
 
In december 2009 naam het Parlement de motie Atsma en Snijder-Hazelfhoff aan, waarin de regering verzocht werd aan de Zeehondencrèche in Pieterburen een bedrag van maximaal € 100.000 uit de IMARES-middelen beschikbaar te stellen voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van de huidige problemen onder de gewone zeehonden (wormenziekte). IMARES is het onderzoeksinstituut dat het monopolie heeft op het gebied van overheidsfinanciering voor zeehondenonderzoek. Dit instituut protesteerde heftig tegen de mogelijke korting van hun budget en niet zonder resultaat.
 
Minister Gerda Verburg (CDA) vertelde de Kamer vorige week dat het geld niet naar de Zeehondencrèche gaat maar naar de Trilaterale Zeehonden Expert Groep. Daarin zitten een paar onderzoekers uit Denemarken, Duitsland en Nederland. Wetenschappers van de Zeehondencrèche mogen van de minister in deze groep om onduidelijke redenen niet meedoen. IMARES is de enige Nederlandse vertegenwoordiger. Zo krijgt IMARES via een omweg toch het onderzoeksgeld en staat het Parlement in zijn hemd.
 
Lenie ’t Hart: “Het is onbegrijpelijk dat de minister de Kamer op deze wijze negeert.”
Bron: Zeehondencrèche Lenie ’t Hart
© Persbureau Ameland 2010, op dit artikel rust copyright.
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *