Geen extra drukte op strand na drugsvondst Ameland

BUREN – Het was wel druk, maar niet extra druk op het strand van Buren na de vondst van twee pakketjes met vermoedelijk verdovende middelen, misschien wel cocaïne. In het zand van de strandopgang bij ’t Strandhuys zijn tientallen bandensporen te zien, maar dat is niet uitzonderlijk. Na elke storm gaan eilanders naar het strand om te kijken of er nog iets is aangespoeld. Cocaïne ligt er bijna nooit en dat is maar goed ook. De jutters zijn meer geïnteresseerd in hout. Dat is makkelijker te verhandelen en daar kunnen ze tenminste wat van bouwen.

Ballonnen met sterretjes

Iets oostelijk van het strandpaviljoen vond een strandwandelaar vrijdag twee pakketjes van elk anderhalve kilo. Ze werden meteen afgeleverd op het politiebureau in Nes. Specialisten van de Forensische Opsporing onderzoeken de inhoud van het in ballonnen met sterretjes verpakte spul. Marieke Wijsman van Politie Ameland verwacht dat begin deze week de uitslag wel aan de burgemeester van Ameland bekend zal worden gemaakt. Burgemeester Albert de Hoop is niet alleen strandvonder, hij is ook de hoofdverantwoordelijke voor de veiligheid op het eiland. Als er echt cocaïne in de ballonnen zit, dan wil hij dat wel weten.

Druk op het strand

De langwerpige pakjes lagen op het strand ter hoogte van paal 16 en 17. De politie liet via social media meteen waarschuwingen uitgaan met het dringende advies, mochten er meer pakketjes worden aangetroffen, ze direct naar het politiebureau te brengen of de politie te bellen.

Het leidde niet tot extra strandbezoek, volgens de bediening van ’t Strandhuys. Het was er toch al druk. Daar zitten op zaterdagmiddag aardig wat tafeltjes vol, maar het zijn zo te zien geen drugszoekers. Ze nippen aan een verse muntthee en een cappuccino en lezen ondertussen een boek. Ze genieten van een stevige lunch met een glaasje witte wijn ernaast en ze trakteren zichzelf op een warme chocolademelk met heel veel slagroom.

Boei achter ’t Strandhuys

Nee, geen extra drukte, zegt gastheer Geert de Jong. “We hebben ze hier ook nog niet zien snuiven.” Daarbuiten, daar ligt wel een witte boei, grapt hij. Daar heeft de zending waarschijnlijk aan vast gezeten. Hij lacht en neemt ondertussen met een grote grijns de bestelling op.

Een moeder en een dochter zetten hun auto op het parkeerterrein. Ze stappen de koude hagelwind in. “Ook op drugsjacht?” vraagt een eilander die net van het strand komt. “Ja, mijn neus is helemaal klaar voor een snuif.” Een partij hout levert op Ameland serieuzere praat op dan wat coke.

Strandautootje

Eilanders met een Suzuki Jimny of een ander strandautootje zijn dit weekend zeker op het strand te vinden, net als wandelaars met of zonder kinderen en honden. Ze zijn op zoek naar planken, verrassingseieren en als het zo uitkomt nemen ze de pakketjes in ballonnen met sterretjes ook mee. Om ze af te leveren bij het politiebureau, natuurlijk. Politie Ameland struint zelf ook de vloedlijn af, maar treft geen verdachte pakketjes meer aan.

Meer ondeugend goed

Vrijdagavond circuleert even het gerucht dat er nog meer ondeugend goed aanspoelt. Bij Ballum zouden dildo’s op het speelstrand liggen. Op Facebook staan een paar foto’s met drie verschillende exemplaren die rieken naar nepnieuws. Ook vanwege vermeende dildo’s lopen de dorpen niet uit en had Wagenborg het niet extra druk. De Amelander vrouwen geloven er niet zo in en blijven thuis of zitten bij ’t Strandhuys aan de muntthee naar de schuimende golven te kijken. De storm zit nog in het water.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *