Ga wijs om met drinkwater

LEEUWARDEN – Met de toenemende temperaturen verwacht Vitens dat het drinkwaterverbruik de komende dagen meer zal toenemen. En op hete dagen kan er het zogenoemd piekverbruik ontstaan. Daarom vraagt Vitens haar klanten om wijs om te gaan met drinkwater.

Vitens geeft adviezen in de vijf provincies waar het bedrijf drinkwater levert (Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht en Overijssel) hoe je wijs om kan gaan met drinkwater. De adviezen die worden gegeven gaan over:

  • Wijs sproeien: alleen als het echt nodig is, voor 7.00 en na 22.00 uur.
  • Wijs douchen: zo kort mogelijk
  • Wijs zwemmen: hou het water in een opgezette zwembad schoon en gebruik het zolang mogelijk

Thomsy Jongepier, woordvoerder Vitens: “Tijdens een periode met echt warme dagen verwachten wij dat klanten meer drinkwater gaan verbruiken. Op het moment dat klanten tegelijk op hetzelfde moment veel water gebruiken zien wij dit terug in het piekverbruik. Op bepaalde momenten van de dag wordt dan tegelijk veel meer water verbruikt dan op andere dagen. Daarom is het van belang om wijs om te gaan met drinkwater”

Naast adviezen over bewust en zuinig drinkwater gebruik heel het jaar door geeft Vitens in deze periode echt gerichtere adviezen aan haar klanten passend bij dit warme weer. Normaal gebruikt een klant 120 liter per persoon dag, dit kan op warme dagen flink oplopen door bijvoorbeeld het vullen van zwembaden of het sproeien van de tuin. De reservoirs zijn groot en worden continue bijgevuld. Maar wanneer de vraag zo enorm toeneemt kan het gebeuren dat de vraag zo groot is dat de reservoirs sneller leeg gaan dan dat ze weer aangevuld worden.

Vitens volgt op warme dagen de vraag en de verdeling van het drinkwater naar haar klanten zeer nauwgezet. Zo verdeelt Vitens het water slim over haar klanten. En in sommige gevallen verlaagt Vitens de druk al iets (nog altijd boven de wettelijke norm) zodat het water eerlijk verdeeld kan worden. Hierdoor komt er tijdelijk minder water uit de kraan. Maar daarbij vraagt Vitens haar klanten juist op de warme dagen wijs om wijs om te gaan met drinkwater. Bekijk hier de website van Vitens.

Bron Vitens

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *